Rolingston brani odluku da stavi bombaša na naslovnu

Priča s naslovne strane o Džoharu Carnajevu koju objavljujemo ove sedmice u skladu je sa tradicijama novinarstva i posvećenosti ''Rolingstona'' izveštavanju o najvažnijim političkim i kulturnim pitanjima, kažu u ovom magazinu

  • 0

Američki časopis "Rolingston" stao je u odbranu svoje naslovne strane na kojoj je fotografija "bostonskog bombaša" Džohara Carnajeva koja je izazvala bes javnosti.

Magazin je naveo da Carnajev savršeno odgovara njihovoj "posvećenosti ozbiljnom i temeljnom izveštavanju" dok je gradonačelnik Bostona rekao da naslovna strana avgustovskog izdanja lista "nagrađuje teroristu tretmanom rezervisanim za poznate ličnosti". Britanski Bi-Bi-Si prenosi i da su brojne prodavnice u SAD saopštile da neće prodavati list.

Carnajev (19) se prošle nedelje izjasnio da nije kriv za bombaške napade 15. aprila u kojima su poginule tri osobe uključujući i osmogodišnjeg dečaka.

Dženet Rejtman, urednik u magazinu, dva meseca je intervjuisala njegove prijatelje i porodicu za priču koja se pojavila u listu.

U saopštenju urednici magazina su saopštili da "saosećaju sa žrtvama bombaškog napada tokom Bostonskog maratona".

"Priča sa naslovne strane koju objavljujemo ove sedmice u skladu je sa tradicijama novinarstva i dugogodišnjom posvećenošću ''Rolingstona'' ozbiljnom i temeljnom izveštavanju o najvažnijim političkim i kulturnim pitanjima današnjice", navodi se u saopštenju.

Urednici dodaju i da su mnogi njihovi čitaoci iste starosne grupe kao i osumnjičeni za napade i da je za list bilo važno da istraži to pitanje.

Nekoliko lanaca prodavnica u Masačusecu saopštilo je da neće prodavati ovo izdanje lista, a njima su se pridružila i dva nacionalna lanca apoteka koje u SAD prodaju i novine.

Gradonačelnik Bostona Tomas Menino juče je izjavio da je odluka magazina "pogrešna i daje jezivu poruku da uništenjem ubice i njihovi povodi postaju slavni".

Predsedavajući skupštine grada Bostona Stiven Marfi rekao je da je naslovna strana  - "odvratna".

"''Rolingston'' je Carnajeva predstavio kao heroja, neshvaćenog tinejdžera, proizvod dve nekompatibilne kulture. On to nije. On je kukavica i ubica kome zasluženo preti smrtna kazna za njegove zločine", rekao je Marfi.

Komentatori na društvenim mrežama takođe su rekli da je naslovna strana lista "neukusna".

Neki su fotografiju osumnjičenog, koju je on sam uslikao, uporedili sa fotografijom Džima Morisona iz grupe "The Doors" koja je takođe bila na naslovnoj strani "Rolinstona".

Brojne poznate ličnosti kritikovale su odluku uredničkog kolegijuma lista, a bostonski pank bend "Dropkick Murphys" koji je nedavno poklonio 300.000 dolara žrtvama napada tvitovao je: "Stidi se ''Rolingstone''. Kako bi bilo da na naslovnu stavite jednu hrabru žrtvu umesto ovog gada gubitnika".

Sličnu reakciju "Rolingston" je izazvao i 1970. kada je objavio fotografiju ubice Čarlsa Mensona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA