POŽAREVAC: Grad lokale izdavao na divlje

Kontrolom utvrđeno da za samo 80 gradskih lokala izdatih privatnicima postoje valjani ugovori. Dugovi zakupaca narasli na 22 miliona dinara

  • 0

Brojni vlasnici privatnih preduzeća i radnji u Požarevcu više godina ne plaćaju zakup gradskih lokala, zbog čega je njihov dug dostigao cifru od 22 miliona dinara.

Osim ovih nenaplaćenih potraživanja, grad ima validne ugovore samo sa šest, od ukupno 80 zakupaca, što drugim rečima znači da je najveći deo poslovnog prozora izdat "na divlje". Osim toga, zbog nemara gradskih vlasti ostalo je nekažnjeno desetak zakupaca koji su dobijeni poslovni prostor dali nezakonito pod zakup trećim licima.

Do ovih poraznih podataka došla je posebna gradska komisija, na čelu sa Vejanom Cvejićem (SNS), članom Gradskog veća. SNS je na vlasti u Požarevcu u  koaliciji sa SPS-om. Pošto je reč o lokalima izdatim tokom ranijih godina, Cvejić je prozvao prethodnu vladajuću garnituru SPS-DS.

- Trenutni dug aktuelnih zakupaca iznosi 6,5 miliona, dok potraživanja prema iseljenim zakupcima iznose preko 15, 5 miliona. Zbog ovih nenaplaćenih potraživanja, najveću odgovornost snose pravno-imovinska i finansijska gradska služba - rekao je Cvejić, član Gradskog veća.

Na ime zakupa najviše duguju PIT "Komerc-Panefino", oko 1,5 miliona dinara, i Industrija obuće Beograd, oko 800.000.

U kontroli posebne gradske komisije utvrđeno je da grad sada poseduje 100 lokala, od čega je 80 dato u zakup, dok preostalih 20 nije u funkciji, jer su ruinirani.

- Nadležne službe su dobile nalog da utuže sve dužnike i isele ih iz poslovnog prostora. Ne znam kako su do sada članovi Gradskog veća zaduženi za lokale mogli da tolerišu ovakvo stanje. Ubuduće ću insistirati da se ovakve stvari ne ponavljaju i da se prema svim zakupcima zauzme isti stav - kazao je Cvejić.

On je dodao da će iste mere biti pokrenute i protiv svih onih koji su zakupili lokale, a posle ih izdali trećim licima. Redovnim zakupcima biće produžen ugovor na još dve godine, a svi slobodni lokali izdaće se putem javnog nadmetanja.

(D. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA