NEPAL: Policija zaplenila više od 1.000 automobilskih truba

Policija ove male azijske zemlje, u kojoj vozači trube gotovo kao što dišu, tj. bez prestanka, pokrenula je početkom meseca kampanju čiji je cilj da smanji zvučno zagađenje na ulicama, naplaćujući kazne koje mogu da idu i do 5.000 nepalskih rupija (53 dolara)

  • 0

Saobraćajna policija u Nepalu objavila je rat protiv visokodecibelne buke koju vozači stvaraju neprekidnim trubljenjem.

Policija ove male azijske zemlje, u kojoj vozači trube gotovo kao što dišu, tj. bez prestanka, pokrenula je početkom meseca kampanju čiji je cilj da smanji zvučno zagađenje na ulicama, naplaćujući kazne koje mogu da idu i do 5.000 nepalskih rupija (53 dolara).

U nastojanju da smanje nesnosnu buku, ali i da saobraćaj učine što bezbednijim, organi reda su u protekloj nedelji konfiskovali više od 1.000 automobilskih sirena.

- Vozači koji stalno trube često izazivaju nesreće, jer pešaci, zaglušeni bukom, bivaju dezorijentisani i manje oprezni - kazao je za AFP portparol nepalske policije.

- Pojedini vozači su otišli tako daleko da su originalnu trubu u kolima zamenili daleko glasnijim, digitalnim sirenama - naveo je on.

Trubljenje je česta praksa i u susednoj Indiji, gde vozači konstantno trube dok se probijaju kroz gust, haotični saobraćaj.

Nemačka kompanija "Audi" navodi da je prošle godine ugradila specijalne trube u automobile namenjene indijskom tržištu, jer vozači u toj zemlji daleko više trube od svojih evropskih kolega.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA