Curi amonijak iz fabrike u Valjevu

Iz postrojenja "Nove Srbijanke" u Valjevu danima curi amonijak. Fabrika se nalazi u blizini grada i ukoliko bi došlo do ekološkog incidenta, meštani bi bili ozbiljno ugroženi. Firma koju je kupila bugarska kompanija "Medija svajt" je u stečaju, pa grad sprečava potencijalnu havariju

  • 3

Već danima curi amonijak iz postrojenja "Nove Srbijanke" u Valjevu. Firma koju je kupila bugarska kompanija "Medija svajt" je u stečaju, pa grad mora da rešava taj potencijalno ekološki incident.

Fabrika se nalazi u blizini grada sa desetak hiljada stanovnika i ukoliko bi došlo do ekološkog incidenta, meštani bi bili ozbiljno ugroženi. Nadležni upozoravaju da bi još jedan deo grada mogao biti ugrožen ukoliko bi došlo do havarije na ovom postrojenju.

O postrojenju niko ne brine od prošle godine, kada je "Nova Srbijanka" otišla u stečaj.

- U ovom trenutku ni zdravlje ni bezbednost ljudi nisu ugroženi, ali instalacije su pod potpunim nadzorom 24 sata, a preduzimaju se i mere koje taj problem mogu trajno rešiti - rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Milan Mihajlović.

Na pitanje zašto se problem već dugo ne rešava, Mihajlović kaže da privredno društvo koje je upravljalo instalacijama i svetlosnim materijama nije postupalo po nalozima nadležnih ekoloških inspekcija.

- Imajući u vidu da je rizik od akcidenta uvećan, Odeljenje za vanredne situacije naložilo je mere da se pristupi istakanju i odnošenju amonijaka, kako bi tu mogućnost otklonili i na taj način kroz prevenciju sprečili udes - ističe Mihajlović.

Da ne bi došlo do incidenta, Grad Valjevo je izdvojio 2,7 miliona dinara za istakanje amonijaka.

Rizik od havarije na ovom postrojenju povećan je zbog visokih temperatura i zato je važno da istakanje amonijaka u krugu "Nove Srbijanke" počne što pre.

Kako kaže načelnik Odeljenja za vanredne situacije, istakanje počinje u ponedeljak ujutru, nakon kontrole firme koja je za to zadužena i uz neprekidan nadzor tog odeljenja.

Očekuje se da će problem u toku narednih dana biti otklonjen.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • roko

    18. jul 2013 | 22:42

    Grad i drzava da saniraju stetu(zbog sigurnosti gradjana).ako takav zakon ne postoji onda gospoda iz vlasti trebaju pod hitno u roku 24 h doneti uredbu po kojoj grad ima ovlasti da sanira i naplati stetu, a ako gospoda nemaju da plate posto su u stecaju drzava treba da zapleni firmu. tako se to radi u normalnom drustvu i ubuduce se niko ne pravi lud.

  • biljana

    19. jul 2013 | 05:28

    U blizini grada sa 10.000 stanovnika? Jel se Valjevu desila neka katastrofa velikih razmera? Pre 20 god vodio se kao grad sa 70.000. Sanaciju da plate lopovi koji su na silu ugasili Srbijanku, fabriku koja je veoma dobro poslovala, i imala dobre proizvode. Takvi su unazadili Valjevo više od turaka.

  • alexa

    19. jul 2013 | 02:13

    Idi begaj prijatelju to kod nas ne moze od koga sta da naplatis hihi a ako zapleni drzava odmah smo u ocima drugih drzava kriminalci, nego ja se cudim kako nema saobracajne policije tamo obicno tu stoje sa radarom zgodno im imaju prostora a i preko puta im pekara i trafika zamisli mangupa sklonili se eeee ja sam totalno neobavesten

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA