JEZIVI MASAKR: 1.148 kljova slončića zaplenjeno u Hong Kongu!

Ukupno 1.148 kljova, vrednosti 2,3 miliona dolara, predstavlja najveću zaplenu od ukupno devet u poslednje tri godine, preneo je AFP. - Bili smo veoma tužni jer su slončići ubijani ni zbog čega - rekao je portparol carine

  • 4
Slončići Foto: buzzfeed.com

Više od 1.100 kljova, uglavnom od bebi slonova, zaplenjeno je u Hong Kongu u najvećoj lovini carinika u poslednje tri godine, saopštile su vlasti danas. Slonovača koja teži više od dve tone i vredi preko dva miliona dolara, pronađena je u gradskoj luci u kontenjneru iz afričke države Togo.

Tovar kljova u vrećama bio je sakriven ispod drvenih dasaka u kontejneru na putu za Kinu.

- Izabrali smo kontejner iz Togoa za inspekciju, pošto su uočene nepravilnosti prilikom pregleda X-zracima. Kada je kontejner otvoren, otkrivene su kljove različite veličine - rekao je Vong Vai Hung.

Ukupno 1.148 kljova, vrednosti 2,3 miliona dolara, predstavlja najveću zaplenu od ukupno devet u poslednje tri godine, preneo je AFP. Vong je rekao da je većina kljova od bebi slonova od kojih su neke veoma male.

- Bili smo veoma tužni jer su slončići ubijani ni zbog čega - rekao je on.

Međunarodna trgovina slonovačom je zabranjena 1989. s malim izuzecima, nakon što je populacija afričkih slonova pala s milion primeraka, sredinom 20. veka, na oko 600.000 krajem 1980-ih.

Kljove slonova su veoma popularne među kineskim kolekcionarima koji smatraju da je to dobra investicija. Orijentalni majstori u slonovači rezbare figure Bude, životinja i scene bizarnih fantazija, a neretko se od slonovače prave i posebno ukrašeni štapići za jelo.

Grupe za zaštitu životinja optužuju kineske vlasti da ne sprovode zakone koji zabranjuju trgovinu slonovačom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • G

    19. jul 2013 | 15:38

    Stoka kineska... Kada prave vitamine od savlemenih tek rodjenih beba... Sta ocekujete...

  • Duka

    19. jul 2013 | 16:41

    Jadni ......na vesala stoku

  • Nis

    19. jul 2013 | 15:58

    Dok je kineza i indijaca na planeti zivotinje nece imati mira od te gamadi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA