Katolička crkva nezadovoljna HRT-om!

U vrhu Katoličke crkve u Hrvatskoj vlada duboko nezadovoljstvo uređivačkom, ali još više kadrovskom politikom koja se vodi na Hrvatskoj televiziji

  • 1

Vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj uputito je neformalnu poruku direktoru Hrvatske radio-televizije (HRT) Goranu Radmanu u kojoj traži obnavljanje redakcije Religijskog programa ili će se, u suprotnom, smatrati da je u pitanje doveden važan segment međudržavnog ugovora koji zvanični Zagreb ima sa Svetom Stolicom.

U vrhu Katoličke crkve u Hrvatskoj vlada duboko nezadovoljstvo uređivačkom, ali još više kadrovskom politikom koja se vodi na Hrvatskoj televiziji.

Biskupi okupljeni u Stalnom veću Hrvatske biskupske konferencije izrazili su ranije zabrinutost "zbog uskraćivanja autonomije Religijskog programa na HRT-u koja je zagarantovana Sporazumom koji su potpisali HRT i HBK".

Reč je o sporazumu iz jula 2000, koji predstavlja operacionalizaciju tzv. Vatikanskih ugovora, kojima je, u vreme dok je na vlasti bio Franjo Tuđman, Hrvatska obezbedila brojne privilegije za Katoličku crkvu -između ostalog i pravo da crkvene strukture utiču na Religijski program koji se emituje na javnoj televiziji.

Jedna od prvih Radmanovih odluka kada je postao direktor HRT-a bila je da preuredi program koji je uključio ukidanje Religijske redakcije i formiranje Produkcijskog odeljenja Kultura, umetnost, religija, na čijem je čelu Vlatka Kolarović.

Dosadašnji urednik Mario Raguž pokušao je da se suprotstavi Radmanu, ali nije privaćen njegov stav da HRT krši sporazum s Biskupskom konferencijom.

Tako su, kako se navodi, hrvatski biskupi ušli u još jedan sukob, sada s najuticajnijim medijem u državi.

U HRT-u navode da pripremaju novi ugovor s HBK koji će biti primeren sadašnjim okolnostima.

- Ništa nismo ukinuli, a posebno ne redakciju Religijskog programa. Neke redakcije smo spojili i to se ne možeo ceniti kao kršenje sporazuma iz 2000. godine - tvrde u HRT-u.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejo

    19. jul 2013 | 19:43

    Znači po vama je normalno da komunist uređuje religijski program? Crkva treba imati autonomiju po pitanju religijskih stvari, a ne da partijski komesari uređuju religijski program. Boljševici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA