• 17

NA DANAŠNJI DAN: Nil Armstrong zakoračio na Mesec!

Armstrong i njegov kolega Edvin Baz Oldrin su se jedan za drugim spustili na Mesec. Tokom dvoiposatnog boravka na satelitu, dvojica astronauta su postavili američku zastavu i prikupili 21,5 kilograma materijala za istraživanje

  • 17

Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo, čuvena je rečenica koju je na današnji dan, 21. jula 1969. godine, izgovorio američki astronaut Nil Armstrong, prvi čovek koji je zakoračio na Mesec i tako ušao u istoriju.
Armstrong i njegov kolega Edvin Baz Oldrin su se jedan za drugim spustili na Mesec. Tokom dvoiposatnog boravka na satelitu, dvojica astronauta su postavili američku zastavu i prikupili 21,5 kilograma materijala za istraživanje.

Dok su oni šetali po mesečevoj površini, treći član posade Majkl Kolins čekao ih je za komandama svemirske letilice u orbiti.
Kao prva misija sa zadatkom da spusti ljude na Mesec, Apolo 11 je lansiran 16. jula iz Svemirskog centra Kenedi na Floridi.
To je ujedno bila i peta misija u okviru programa Apolo sa ljudskom posadom i treća sa ljudskom posadom koja je letela prema Mesecu.
Ceo događaj je emitovan u direktnom prenosu širom sveta.
Armstrong je umro lane, u 82. godini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • F

    Jasno je kao dan,da ti zivis u zabludi...

  • Zoran

    Jasno je kao dan da bi SSSR odmah provalio obmany.Tako da ,žalim slučaj!Bili su i ja sam tada imao 12 god.Gledao sam istoriju uživo na tv prenosu.Osećaj je neopisiv!

  • mile

    Bio i ja proletos. Idem i u oktobru i imam kartu viska ako hoce neko

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima