NA DANAŠNJI DAN: Nil Armstrong zakoračio na Mesec!

Armstrong i njegov kolega Edvin Baz Oldrin su se jedan za drugim spustili na Mesec. Tokom dvoiposatnog boravka na satelitu, dvojica astronauta su postavili američku zastavu i prikupili 21,5 kilograma materijala za istraživanje

  • 17

Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo, čuvena je rečenica koju je na današnji dan, 21. jula 1969. godine, izgovorio američki astronaut Nil Armstrong, prvi čovek koji je zakoračio na Mesec i tako ušao u istoriju.

Armstrong i njegov kolega Edvin Baz Oldrin su se jedan za drugim spustili na Mesec. Tokom dvoiposatnog boravka na satelitu, dvojica astronauta su postavili američku zastavu i prikupili 21,5 kilograma materijala za istraživanje.

Dok su oni šetali po mesečevoj površini, treći član posade Majkl Kolins čekao ih je za komandama svemirske letilice u orbiti.

Kao prva misija sa zadatkom da spusti ljude na Mesec, Apolo 11 je lansiran 16. jula iz Svemirskog centra Kenedi na Floridi.

To je ujedno bila i peta misija u okviru programa Apolo sa ljudskom posadom i treća sa ljudskom posadom koja je letela prema Mesecu.

Ceo događaj je emitovan u direktnom prenosu širom sveta.

Armstrong je umro lane, u 82. godini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    21. jul 2013 | 16:16

    Svaka cast ljudima koji se trude i ulazu u progres ljudske vrste. A ova bedna Srbijica sa svojim ksenofobicnim zatucanim i primitivnim narodom danas stoji tacno tamo gde joj je i mesto-na zacelju civilizacije (a sasvim zasluzeno sudeci po komentarima polupismenih primitivaca ovde cije je najvece dostignuce da sede u kladionici i besposlice).

  • Aleksandar

    21. jul 2013 | 15:45

    To je ono sto snimili u studio.?

  • Vlada

    21. jul 2013 | 15:49

    Zakoracio u studiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA