SENJSKI RUDNIK: 120 godina od pogibije cele smene rudara (FOTO)

Pouzdanih podataka o tome koliko je rudara stradalo u nesreći koja se dogodila 21. jula 1893. godine - nema, zbog toga što se tada nije ni vodila evidencija zaposlenih. Prema nekim podacima reč je o 28 ljudi, ali ima naznaka da ih je bilo više - čak 55

  • 1

Cela smena rudara ostala je zarobljena pod zemljom, na današnji dan pre tačno 120 godina. To je bila jedna od najvećih rudarskih nesreća u Srbiji, a dogodila se u Senjskom Rudniku kraj Ćuprije, 21. jula 1893. godine, na dan Svetog Prokopija.

U znak sećanja na nastradale rudare, uprava Senjskog Rudnika sagradila je 1900. godine crkvu Svetog Prokopija, a ovaj svetac je slava varoši. Poginuli rudari nikada nisu dobili spomenik.

Pouzdanih podataka o tome koliko je rudara toga dana stradalo nema, navodno zbog toga što se tada nije ni vodila evidencija zaposlenih. Prema nekim podacima reč je o 28 ljudi, ali ima naznaka da ih je bilo više, čak 55. Zemlja nad rudarima se obrušila jer je izgorela drvena greda zbog požara koji je zahvatio bukovu šumu i preneo se na jamu.

Penzionisani rudar Vidoje Poletan (58), koji je u senjskom Rudniku radio 28 godina i čiji je sin takođe rudar objašnjava da 21. jula u rudarsko naselje dolaze čitave familije rudara.

- Ovo je naš Dan rudara i slava naselja. Niko za 120 godina nije zaboravio tu nesreću. Ugljenisana tela rudara izneta su van posle desetak dana. Mnogo je ovde nesreća bilo, mnogo su puta rudarske žene plakale na ulazu u jamu čekajući da u liftu vide lica svojih muževa. Ja sam tri puta doživeo "gorski udar". Zemlja se nad rudarima slegne, pa padne naglo istiskajući vazduh. Taj vazduh "katapultira" rudare, ja sam jednom leteo šest metara. Tri puta me je bog u jami sačuvao, ali pacovi. Kada oni zapište i daju se u beg, znači, sprema se nesreća - objašnjava Poletan.

Rudari nemaju gde da polože cveće kolegama stradalim pre više od veka, ali im i danas pale sveće u crkvi Svetog Prokopija, na visoravni uz samu rudničku jamu.

Goran Stevanović, sin rudara i jedan od najposvećenijih internet promotera naselja Senjski Rudnik i danas pamti zvuk rudničke ručne sirene. Oglašavala se kada se u jami desi nesreća. Tada varoš zanemi.

- Bio sam tada dete, ali me i danas od tog zvuka prolazi jeza. Kada se sirena začuje svi su se okupljali oko ulaza u jamu strepeći za rudare. Tada se čuje samo plač dece i jecaj žena i to je nešto što ću pamtiti dok sam živ i što pamti svako dete rudara - seća se Stevanović.

Pre 59 godina, 20. novembra 1954. godine, u mestu Latovica, na putu Senjski Rudnik - Ćuprija, još jednom je stradala grupa rudara. Kamion kojim su se vraćali kući prevrnuo se u saobraćajnoj nesreći. Stradalo je petoro rudara, a mnogi su ostali invalidi. Odavno niko na Dan rudara na njihov spomenik ne polaže vence.

U Senjskom Rudniku danas se obeležava slava varoši. Rudari i njihove porodice okupili su se ispred jame "Aleksandrov potkop", gde je presečen slavski kolač. Posle ceremonije rudari su posetili stare rudarske jame i položili vence i cveće na ulazu u jamu "Ciganski potkop". Tu je održan i pomen stradalim rudarima i zapaljene sveće.

Svečanosti u Senjskom rudniku trajaće do šestog avgusta, koji se obeležava kao Dan rudara u Srbiji. Planirane su izložbe fotografija, gostovanja kulturno- umetničkih društava, prikazivanje filma "Petrijin venac", koji je snimljen u Senjskom Rudniku. Drugog avgusta održava se koncert grupe "Galija".

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA