Pronađena palata biblijskog kralja Davida?

Arheolozi s Jevrejskog univerziteta Jerusalima i iz Izraelske uprave za starine tvrde da je veliki utvrđeni kompleks, nađen na lokalitetu Hirbet Kejafa, zapadno od Jerusalima, prva palata kralja Davida ikada otkrivena

  • 2

Tim izraelskih arheologa veruje da je pronašao ostatke palate koja je pripadala biblijskom kralju Izraela Davidu što, međutim, drugi stručnjaci osporavaju.

Arheolozi s Jevrejskog univerziteta Jerusalima i iz Izraelske uprave za starine tvrde da je veliki utvrđeni kompleks, nađen na lokalitetu Hirbet Kejafa, zapadno od Jerusalima, prva palata kralja Davida ikada otkrivena.

- Hirbet Kejafa je najbolji primer utvrđenog grada iz vremena kralja Davida koji je do danas otkriven - izjavio je arheolog Josi Garfinkel, koji je predvodio sedmogodišnje iskopavanje.

Garfinkel je izjavio da je njegov tim našao kultne predmete koje su koristili Judejci - podanici kralja Davida, i da nisu našli tragove svinja, zabranjenih jevrejskim zakonom.

Tragovi kao ovi, predstavljaju "nedvosmislen dokaz" da su David i njegovi potomci vladali tim mestom, ocenio je Garfinkel.

Arheolozi su našli i skladište dugačko gotovo 15 metara, koje je kralju moglo da služi za prikupljanje poreza iz kraljevstva.

Pojedini arheolozi, međutim, smatraju da je to mesto moglo da bude deo nekog drugog kraljevstva.

Arheolog Israel Finkelstaj s Univerziteta Tel Aviv se slaže da je Hirbet Kejafa dobro utvrđen lokalitet iz 10. veka pre nove vreme, ali kaže da su mogli da ga izgrade Filistejci, stanovnici Hanana ili drugi narodi koji su živeli na tom području.

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA