DECA U SRBIJI: Cigareta u 13. godini, seks u 15.

Istraživanje Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Vita" pokazalo je da je 81 odsto ispitanih srednjoškolaca u Srbiji do svoje 17. godine pilo alkohol, svaki drugi je probao cigarete, a 29 odsto njih igra igre na sreću

  • 8

Mladi u Srbiji izlaze kad hoće, vraćaju se kući u zoru, puše, piju, često se drogiraju, učestvuju u tučama i ozbiljnim prestupima. Istraživanja i statistika pokazuju da mladi sve više rade šta im je volja, bez iole ozbiljnije kontrole.

Više od 4.000 beogradskih srednjoškolaca, oko šest odsto, odustane od školovanja ili ponavlja razred, pokazuju podaci Foruma srednjih stručnih škola Beograda. Istraživanje Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Vita" pokazalo je da 59,9 odsto mladih u Srbiji poznaje nekog ko se drogira i ponuđeno je narkoticima, 81 odsto ispitanih srednjoškolaca u Srbiji do svoje 17. godine pilo je alkohol, svaki drugi je probao cigarete, a 29 odsto njih igra igre na sreću, uglavnom u kladionicama.

- Svi smo pomalo krivi - porodica, školstvo i društvo, mada je najveća odgovornost na roditeljima - kaže za "Novosti" Slobodan Malušić, pedagog OŠ "Đura Daničić".

Kada je prepušteno sebi i svojim odlukama, dete, mladić, adolescent, smatraju pedagozi, lako sklizne u nevolje, postaje njihov akter. Kroki današnjeg mladog Srbina - prvu cigaretu popušio je pre 13. godine, u 13. se prvi put napio, do 15. se upustio u seksualne odnose, a sa 16 godina već probao marihuanu i sedative. Podaci o maloletničkom kriminalitetu u Srbiji još su strašniji.

- Kada je maloletnički kriminal u pitanju, nemamo povećanje u broju dela, ali ono što zabrinjava jeste sve veća bezosećajnost i okrutnost - kaže kriminolog Zlatko Nikolić.

(Telegfraf.rs / Izvor: Mondo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vrac

    22. jul 2013 | 16:39

    Naravno da su prepustena sama sebi kada roditelji pokusavaju da zarade i bore se sa dugovima. Kako zivimo deca su jos i normalna.

  • Tutor

    22. jul 2013 | 13:34

    Sa trinaest sam popusio prvu pljugu... Imam kad da se kajem, kroz 20, 30 godina. Ne sad.

  • Mk

    22. jul 2013 | 16:08

    Deca u Srbiji puše jos nerodjena, jer se kuburi cuburi od strane majke i oca cak i dok su u stomaku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA