Obradović zaboravio da nagradi profesore! (FOTO)

Ministar prosvete pozvao i darivao samo đake koji su osvojili medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, ali ne i njihove profesore. "Nisu bili na spisku koji nam je dostavljen", kažu u Ministarstvu

  • 6

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović, prilikom prijema učesnika s Međunarodne fizičke olimpijade, gde je Srbija osvojila pet medalja, napravio je veliki propust. Kako za Telegraf tvrde u Komisiji za takmičenja učenika srednjih škola, na taj prijem nisu pozvani i oni koji su učenike selektovali, spremali i vodili na ovo takmičenje!

Komisija za takmičenja učenika srednjih škola uputila je otvoreno protestno pismo ministru Obradoviću zbog nepozivanja svih koji su zaslužni za osvajanje pet medalja za Srbiju na Fizičkoj olimpijadi.

Kako za Telegraf tvrdi Aleksandar Krmpot, naučni saradnik i predsednik Komisije, u pitanju je skandalozan postupak Ministarstva prosvete i njenog ministra.

- Ministarstvo, namerno ili ne, učinilo je ogroman propust, a kada smo ukazali na to, nije stiglo ni izvinjenje. Da slikovito dočaram ovu situaciju. Ovo je kao da košarkaška reprezentacija osvoji medalju na Olimpijadi i onda na prijem ne pozovu Dušana Ivkovića, niti bilo koga drugog ko je učestvovao u spremanju reprezentacije - kaže Krmpot.

U pismu koje je Komisija uputila ministru prosvete, u koje je Telegraf imao uvid, piše da su neprijatno iznenađeni ovakvim potezom Ministarstva prosvete.

"Sve nivoe takmičenja u Republici Srbiji, pripreme učenika za Srpsku fizičku olimpijadu i Međunarodnu fizičku olimpijadu, izbor učenika za međunarodnu olimpijadu, kao i stručno vođenje ekipe na Olimpijadi, realizovala je Komisija za takmičenja iz fizike učenika srednjih škola Društva fizičara Srbije. S obzirom na to, iznenađujuće je da niko od članova komisije i stručnih pratilaca ekipe nije pozvan na prijem. Svi članovi komisije, ugledni srpski fizičari, ulažu veliki napor i entuzijazam organizujući takmičenja bez ikakve formalne nadoknade. Smatramo da nisu zaslužili ovakvo nepoštovanje i nepriznavanje uloženog truda i rada", navodi se u saopštenju.

Oni takođe kažu da je Ministarstvo prosvete medijima poslalo informacije koje nisu tačne, jer, kako kažu, niko od kolega koji su realizovali zvanične pripreme učenika za Srpsku i Međunarodnu fizičku olimpijadu nije prisustvovao prijemu, pa time ni primio bilo kakav poklon.

Ministar prosvete Žarko Obradović nije se javljao na telefon, ali su za Telegraf u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rekli da nema reči o nepoštovanju članova komisije, već o nesporazumu.

- Ministarstvo je spisak gostiju dobilo od beogradske Matematičke gimnazije i prema njemu slalo poziv. Nema govora o nepoštovanju uglednih članova komisije već se oni, jednostavno, nisu našli na spisku gimnazije - kažu u Ministarstvu prosvete.

Podsetimo, Žarko Obradović sa saradnicima primio je u prostorijama Ministarstva učenike Matematičke gimnazije koji su na 44. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, održanoj u Kopenhagenu, osvojili pet medalja - jednu srebrnu i četiri bronzane i tom prilikom im uručio knjige i sedam dana odmora u studentskom odmaralištu na Zlatiboru.

Nacionalni tim Srbije na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike činili su Milan Krstajić, učenik 4. razreda - srebrna medalja, bronzane medalje osvojili su Ivan Tanasijević, Uroš Ristivojević, Luka Bojović, učenici 3. razreda, kao i Ilija Burić učenik 4. razreda, svi iz Matematičke gimnazije.

- Ovaj rezultat, takođe, pokazuje da su svojim radom i talentom naši učenici rame uz rame sa svojim vršnjacima iz sveta, a često i ispred njih i da Matematička gimnazija s pravom ima i sa uspehom nosi status škole od posebnog nacionalnog značaja - rekao je tada Obradović.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • péki

    22. jul 2013 | 21:36

    Covek nema veze sa zivotom i svetom, tu je samo da prima platu

  • LastHope

    22. jul 2013 | 20:22

    Rekoh ja-deca da zavrse skolu i bezanija odavde

  • dejan

    22. jul 2013 | 22:03

    Pitaj Boga o cemu misli ministar, a ocigledno su mu i pomocnici invalidi nesposobni da se nose sa svakodnevnim zadacima. Ovo je elementarna glupost koja pokazuje na jos jedan nacin da smo kao drzava smesni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA