OBREZIVANJE: Genitalno sakaćenje preti milionima devojaka!

Praksa ženskog obrezivanja u 29 afričkih i bliskoistočnih zemalja ne jenjava, a UNICEF procenjuje da postoji opasnost da u narednih 10 godina 30 miliona devojaka ostane bez klitorisa ili im potpuno zašiju usmine

  • 15

Više od 125 miliona žena i devojaka u svetu bilo je izloženo genitalnom sakaćenju − obrezivanju, a u narednih 10 godina pod rizikom od ove intervencije će biti 30 miliona devojaka, saopštio je danas Fond UN za decu (UNICEF).

Mada je globalno u opadanju, ova praksa je u nekim državama "gotovo univerzalna", navodi se u izveštaju UNICEF-a, koji se zasniva na podacima prikupljanim tokom 20 godina u 29 afričkih i bliskoistočnih zemalja, izveštava AFP.

Operacija se sastoji u kompletnom ili delimičnom uklanjanju spoljnih genitalija. Ponekad uz to ide i uklanjanje klitorisa ili ušivanje usmina.

Iako se gotovo jedan vek radi na tome da se ovakva praksa eliminiše, iako se smatra i kršenjem ljudskih prava, ona uporno opstaje, a kao glavni razlog za to se navodi "društvena prihvaćenost" obrezane žene, ističe stručnjak UNICEF-a Klaudija Kapa.

Zbog stava društva, majke nekad pristaju da im ćerke budu osakaćene i kada same smatraju da bi takvu praksu trebalo ukinuti.

U samo nešto više od polovine studijom obuhvaćenih zemalja, praksa ženskog obrezivanja se donekle proređuje, a primenjuju je i muslimani i hrišćani i pripadnici afričkih tradicionalnih religija.

Pristalice obrezivanja devojaka smatraju da se njime poboljšavaju izgledi za udaju, pa čak i da žena time postaje lepša.

Najviše se obrezuju žene u Somaliji. Takvih je 98 odsto u kategoriji između 15 i 49 godina. Sledi Gvineja sa 96 odsto, Džibuti sa 93, pa Egipat sa 91 odsto.

- Treba pustiti devojke, žene, mladiće i muškarce da jasno i glasno govore o tome kako žele da se ova štetna praksa napusti - ističe Gita Rao Gupta, zamenik izvršnog direktora UNICEF-a.

Prošle godine je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju čiji je cilj intenziviranje globalnih napora da se eliminiše žensko obrezivanje, ali ta rezolucija nema obavezujući karakter.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar Arsenijevic

    22. jul 2013 | 20:54

    Opet islam...

  • H

    22. jul 2013 | 21:43

    U islamskom svetu,bolje da se ne rodis kao zensko. Uzas,kakvi divljaci!!!!

  • Marijana andrejic

    22. jul 2013 | 22:16

    Musliman jel tebi to Bog rekao pa znas da je samo vasa vera prava? a meni moji monasi rekose da je bog odredio svakom u kojoj ce se religiji roditi znaci po tebi oni ne govore istinu. E jadan ti sa takvim mozgom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA