Lažu da su Romi kako bi se upisali na fakultet!

Oko dva odsto od ukupnog broja mesta na fakultetu je predviđeno za pripadnike nacionalnih manjina i osobe sa invaliditetom. Mladi Romi ogorčeni

  • 10

Pojedini srednjoškolci izjašnjavaju se kao pripadnici romske nacionalne manjine da bi lakše upisali željene fakultete, dobijali stipendije i mesto u domu, kaže Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta Roma i najavljuje da će protiv nekih od njih podneti krivične prijave.

Kada se izjasne kao Romi, kandidati dobijaju pravo da se nakon polaganja prijemnog ispita upišu na budžet mimo rang-liste, odnosno u okviru dva odsto od ukupnog broja mesta na fakultetu, koliko je predviđeno za pripadnike nacionalnih manjina i osobe sa invaliditetom.

- Lažni ili, kako ih mi zovemo, "jednokratni" romski studenti, pojavili su se prošle godine. Osim što se na prvi pogled primeti da nisu Romi, to se vidi i po njihovom prezimenu, odnosno porodičnom stablu. Međutim, mi im ništa ne možemo. Njihovo Ustavom zagarantovano pravo je da se izjasne kako žele i ako se tome usprotivimo, onda kršimo najvažniji državni akt - priča Mihajlović.

Zloupotrebe se uglavnom dešavaju na elitnim fakultetima poput Medicinskog, Arhitektonskog, Farmaceutskog.

- Jedini način da prevarama stanemo na kraj je da protiv pojedinih od njih pokrenemo krivične prijave - dodaje Mihajlović.

Da bi se neko smatrao pripadnikom romske nacionalne manjine, sve što treba da uradi je da se u opštini u kojoj živi prijavi u poseban birački spisak. Nakon toga odlazi u Nacionalni savet Roma i traži potvrdu koju moraju da mu izdaju.

- Mi tu ništa ne možemo. Spiskove upisanih pripadnika nacionalne manjine dobijamo od Kancelarije za ljudska i manjinska prava i ne možemo tek tako nekoga da optužimo da nije Rom - kaže Slobodan Stupar, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje.

U Kancelariji za ljudska i manjinska prava kažu da ne mogu ništa da učine, jer kada iz Nacionalnog saveta Roma dobiju potvrdu da je neko njihov član, oni moraju da je poštuju.

Mladi Romi ogorčeni su zbog ove pojave.

- Tužno je što se naši vršnjaci koriste takvim prevarama. Mnogi mladi Romi su prinuđeni da istovremeno rade i školuju se i ne uspevaju da postignu uspeh kao neko ko odrasta u mnogo boljim uslovima. Za njih su tih dva odsto mesta na fakultetima jedina šansa. Na sreću, ja sam uspela da upišem Medicinski fakultet u Beogradu i to na budžet, a da nisam ušla u tih dva odsto - priča Milena Stanojević (20) iz Beograda.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    23. jul 2013 | 09:02

    Pa stace,moraju deca da se snalaze,roditelji nemaju para,posla...,nisu oni krivi sto su srbi diskriminisani,a romima to ionako ne treba

  • 12345

    23. jul 2013 | 12:11

    zasto bi oni imali slobodan ulaz na fakultet bez po muke,samo zato sto su Romi?? To je sada diskriminacija Srba i ostalih manjina... I oni mogu na sasvim normalan nacin kao i ostala deca ici u skolu i uciti,a to sto oni NECE to je drugi problem,zbog kojeg ispastaju ostala deca koja su isla u skolu i mucila se sve vreme tokom priprema za prijemni!

  • Marina Marković

    23. jul 2013 | 12:13

    Ne znam zasto Romi imaju pravo da se besplatno skoluju,pa moj brat radi kao referent na jednom fakultetu i tacno vidi ko od tih roma stvarno dolazi iz siromasne porodice a ko je dobro obezbedjen..Ko je izmislio taj zakon je glup,jer postoje siromasna srpska deca koja bi se takodje skolovala a nemaju prava kao romi da se besplatno skoluju...to je diskriminacija..i u ovoj drzavi su najvise diskriminisani sami srbi,dok svi ostali uzivaju najveca prava...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA