ONI ĆE VLADATI SVETOM: Ovo su svi kraljevići, vršnjaci princa Džordža (FOTO)

Upoznajte princeze Estel, Leonoru, Ingrid, Katarinu, Elizabetu, ali i prinčeve Kristijana, Hisaitoa, Huseina, Davida i Mulaja. Saznajte i gde se za presto nadmeće čak 23 dece

  • 7

Euforija koju je izazvalo rođenje sina vojvode od Kembridža, princa Vilijama i njegove supruge, vojvotkinje Kejt Midlton, svedoči o najmanje dve stvari: viševekovnoj dominaciji Britanaca u svetu sa jedne, i opčinjenošti nas, "smrtnika", bajkama, sa druge strane. Međutim, osim britanske, na svetu postoje ukupno 33 monarhije, među kojima se razlikuju carske, kraljevske, kneževske, emiratske i sultanatske porodice.

Ovo je tek prvi deo "liste" porodica koje nasleđuju vlasti u svojim zemljama, sa tom razlikom što je ta vlast negde strogo protokolarna, a na drugim mestima apsolutna. Posebno je zanimljiva priča o njihovim "klincima", koji već po rođenju dobijaju titule, poštovanje ali i značajno veće životne šanse od ostale dece.

Kada smo kod Džordža, kako su Vilijam i Kejt odlučili da nazovu svog sina i trećeg pretendenta na britanski presto, on je princ ne samo  Ujedinjenog Kraljevstva već i Kanade, Australije, Novog Zelanda, Jamajke, Barbadosa, Bahama, Grenade, Papue Nove Gvineje, Solomonskih ostrva, Tuvalua, Svete Lucije, Svetog Vinsenta i Grenadina, Antigve i Barbude, Belizea i Svetog Kristofora i Nevisa.

Ako ne znate kako se preziva britanska kraljevska porodica, o tome se informišite OVDE.

Elem, idemo redom.

JAPANSKO CARSTVO

Jedini car na planeti Zemji je Akihito - vladar Japana. On je na vlast došao 7. januara 1989. godine, kada je na tom mestu nasledio svoga oca Hirohita i postao 125. car ove zemlje. Dok je bio prestolonaslednik, Akihito je oženio Mičiko Šodu i tako postao prvi član carske porodice koji se nije oženio ženom plave krvi. Njih dvoje imaju troje dece: prestolonaslednika Naruhitoa (rođen 1960), princa Akišinoa (rođen 1965) i princezu Nori (rođenu 1969)

Aktuelni prestolonaslednik se 1993. godine oženio, a 2001. godine dobio ćerku, princezu Toši. Rođenje princeze potaklo je ideju o promeni pravila nasleđivanja, kako bi i ženama bilo dozvoljeno da naslede presto. Međutim, kako se to nije dogodilo pre 2006. godine, kada je sestra aktuelnog prestolonaslednika - princeza Akišino, poznatija kao princeza Kiko - rodila sina, princa Hisaitoa, koji će naslediti carski presto, najverovatnije je da to takve promene neće ni doći.

KRALJEVINA BELGIJA

Sedmi kralj Belgije, Filip, na presto je stupio 21. jula 2013. godine, kada je njegov otac, Albert II abdicirao sa tog mesta. Kralj Filip i njegova supruga, princeza Matilda, imaju četvoro dece: princezu Elizabetu, princa Gabriela, princa Emanuela i princezu Eeleonoru.

Nakon što je 1999. godine promenjeno pravilo nasleđivanja trona, postalo je moguće da kralja nasledi njegovo najstarije dete, bez obzira na pol. Dve godine kasnije, 25. oktobra 2001, princeza Matilda rodila je Elizabetu, vojvotkinju od Brabanta, koja je sledeća "u redu" za nasleđivanje belgijskog trona.

KRALJEVINA DANSKA

Kraljevinom Danskom vlada kraljica Margareta II, najstarije dete kralja Frederika IX  i Ingrid od Švedske. Presto je preuzela nakon smrti oca 1972. godine, kada je postala prvi ženski monarh u toj zemlji od Margarete I, vladarske skandinavskih zemalja od 1375. do 1412. godine.

Ona je rođena 1940. godine, ali nije odmah bila pretendent na presto, sve do 1953. godine, kada je ustavnim amandmanom dozvoljeno ženama da naslede tron. Godine 1976, kraljica se udala za Henrija de Laborde de Monpezat, sa kojim ima dva sina: prestolonaslednika princa Frederika i princa Joakima.

Princ prestolonaslednik Frederik Andre Henrik Kristijan rodio se 26. maja 1968. godine. On se 14. maja 2004. godine oženio Meri Elzabetom Donaldson, koja je nakon venčanja postala je princeza prestolonaslednikovica Meri Elizabet od Danske.

Njih dvoje imaju četvoro dece: princa Kristijana, princezu Elizabetu, princa Vinsenta i princezu Josefinu. Kao najstariji sin, princ Kristijan, rođen 15. oktobra 2005. godine, naslediće kraljevski presto ove zemlje.

KRALJEVINA HOLANDIJA

Holandski kralj Viljem Aleksandar nasledio je presto 30. aprila 2013, od svoje majke, Beatris. Oženjen je kraljicom Maksimom, sa kojom ima tri ćerke: princezu Katarinu-Amaliju, princezu Aleksiju i princezu Arianu.

Po ustavu, kralj, zajedno sa ministrima, čini vladu.

Najstarija ćerka kraljevskog para, princeza Katarina-Amalija, sledeća je naslednica holandskog trona. Ona je rođena u Hagu, 7. decembra 2003, što je pozdravljeno stotinu i jednim tradicionalnim pucnjem na četiri krajnje tačke Holandije, kao i na Holandskim Antilima.

KRALJEVINA HORVEŠKA

Članovi norveške kraljevske porodice su kralj Harald V, kraljica Sonja, prestolonaslednik princ Hakon, njegova supruga princeza Mete-Marit, princeza Ingrid Aleksandra, princ Svere Magnus, gospodin Marius Borg Hoibi, princeza Marta Luisa i princeza Astrid.

Trenutni vladar je kralj Harald V, sin nekadašnjeg kralja Olafa V. Zajedno sa njim, na dvoru živi i njegova sestra, princeza Astrid. Kralj Harald i kraljica Sonja imaju dvoje dece: prestolonaslednika Hakona i princezu Martu Luisu. Prestolonaslednik Hakon se 2001. godine oženio i iz braka sa Mete-Marit ima dvoje dece: princezu Ingrid Aleksandru i princa Sverea Magnusa. Zanimljivo je da sa porodicom na tronu živi i gospodin Marius Borg Hoibi - sin princeze Mete-Marit iz prvog braka.

Nakon prestolonaslednika Hakona, naslednica norveškog kraljevskog trona biće princeza Ingrid Aleksandra, rođena 21. januara 2004. godine.

KRALJEVINA ŠPANIJA

Aktuelni kralj Španije, Huan Karlos I rođen je 5. januara 1938. godie u Rimu, gde je kraljevska porodica živela nakon što je morala da napusti Španiju, po proglašenju Republike 1931. godine.

Nakon smrti Franciska Franka, Huan Karlos I proglašen je kraljem 22. novembra 1975. godine. Njegova supruga, kraljica Sofija, rođena je u Atini 2. novembra 1938. godine, i prva je ćerka kralja Pola I i kraljice Federike od Grčke. Njena porodica pripada jednoj od najstarijih evropskih kraljevskih porodica.

Kraljevski par venčao se u Atini 1962. godine i imaju troje dece: infantkinju Elenu, vojvotkinju od Lugoa, infantkinju Kristinu, vojvotkinju od Palma de Majorke i prestolonaslednika, princa Felipea - princa od Asturije, princa od Girone, princa od Viane, vojvode od Montlanka, grofa od Karvere, gospodara Balaguera i naslednika kraljevina Kastilje, Aragona, Navare, kneževine Katalonije, i kraljevina Valensije i Majorke.

Princ prestolonaslednik rođen je 30. januara 1968. godine. Sećate se bajkovite priče Kejt Midlton i princa Vilijama? Iako najpoznatija, ona nije jedina takva na svetu. Naime, princ prestolonaslednik Felipe je 1. novembra 2003. godine objavio veridbu sa Leticijom Ortiz Rokasolano, novinarkom španske televizije TVE. Par se venčao 2004. godine i danas ima dve ćerke: Leonoru i Sofiju.

Naslednica španskog prestola biće princeza infantkinja Leonora, rođena 2005. godine.

KRALJEVINA ŠVEDSKA

Aktuelni švedski kralj Karl XVI rođen je 30. aprila 1946. godine, kao sin tadašnjeg prestolonaslednika princa Gustafa Adolfa i princeze Sibile. On ima četiri starije sestre: princeze Margaretu, Brigitu, Desire i Kristinu. Tokom olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine, kralj je upoznao Silviju Somerlat, koja je radila kao hostesa. Četiri godine kasnije upriličeno je kraljevsko venčanje.

Imaju troje dece: princezu-naslednicu prestola Viktoriju, princa Karla Filipa i princezu Madlenu. Nakon promene ustava 1980. godine, švedski tron nasleđuje najstarije kraljevo dete, u ovom slučaju princeza Viktorija Ingrid Alis Desire, vojvotkinja od Vestegrotlanda.

Ona se 2010. godine udala za ličnog trenera Danijela Vestilnga, kome je 23. februara 2012. godine rodila ćerku, princezu Estel, sledeću naslednicu švedskog kraljevskog trona.

KRALJEVINA KAMBODŽA

Nordom Sihamoni je kralj Kambodže od 29. oktobra 2004. godine, kada je njegov otac Norodom Sianouk abdicirao. Pre nego što je preuzeo presto Sihamoni je bio poznat kao kulturni ambasador u Evropi i instruktor klasičnih plesova.

Ipak, Sihamoni je neženja, a njegov otac je jednom rekao da Sihamoni "voli žene kao sestre". On nema dece i nije poznato ko bi mogao da ga nasledi na prestolu.

KRALJEVINA BUTAN

Jigme Kesar Namgel Vangčuk (Jigme Khesar Namgyel Wangchuck) rođen je 1980. godine a kralj je postao 2006. godine. Otvarajući jednu od sednica parlamenta Butana 20. maja 2011. godine, kralj je objavio svoju veridbu sa Jetsun Pemom, rođenom 1990. godine. Venčali su se nekoliko meseci kasnije, a ceremonija njihovog venanja je najveći medijski događaj u istoriji te zemlje.

Par još uvek nema dece.

KRALJEVINA BAHREIN

Hamad ibn Isa al-Kalifa stupio je na tron 1999. kao emir, a 2002. postao je kralj Bahreina. Školovao se na Kembridžu. Njegov najstariji sin, princ prestolonaslednik Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa (44), ima četvoro dece: princa sina Isu bin Salmana, princa Mohameda bin Salmana, princezu Fatimu al-Danu i princezu al-Joud.

Najstariji sin Salmana bih Hamada, princ Isa, koji je trenutno na školovanju u SAD, sledeći je naslednik bahreinskog trona.

HAŠEMITSKA KRALJEVINA JORDAN

Kralj Abdulah II preuzeo je presto Jordana 7. februara 1999. godine, kada je imao 37 godina. Godine 1993, tada još uvek princ, upoznao je Raniju al-Jasin, jednu od najlepših i najpoznatijih aktuelnih svetskih kraljica. Šest meseci kasnije par je objavio veridbu, a venčanje je upriličeno 10. juna iste godine. Kao princeza, Ranija se  bavila socijalnim radom i advokaturom, što je nastavila i nakon što je postala kraljica. Kraljevski par ima četvoro dece: princa-prestolonaslednika Huseina, princezu Iman, princezu Salmu i princa Hašema.

Tron kraljevine Jordan naslediće princ Husein, rođen 28. juna 1994. godine.

KRALJEVINA SAUDIJSKA ARABIJA

Kralj Saudijske Arabije, Abdulah (Abdulah bin Abdulaziz bin Abdulrahman bin Fajsal bin Turki bin Abdulah bin Muhamed bin Saud, Čuvar Dve Svete Džamije) nasledio je tron 1. avgusta 2005. godine, nakon smrti svog polubrata kralja Fahda.

Čim je preuzeo presto, Abdulah je kao prestolonaslednika imenovao drugog polu-brata, sultana Abdulaziza. Prema podacima iz 2001. godine, kralj ima četiri žene, sedam sinova i 15 ćerki.

Međutim, 18. juna 2012. godine sultan Abdulaziz je umro, pa je za novog prestolonaslednika proglašen njegov brat, princ Salman (Salman bin Abdulaziz Al Saud). On se ženio tri puta. Najpre je oženio sultaniju Turki Al Sudairi, koja je umrla 2011. godine i sa kojom ima petoro dece: princa Fahda, princa Ahmeda, princa Sultana, princa Abdulaziza i princezu Husu.

Iz drugog braka, sa Sarom bin Fajsal al-Sabaj (Sarah bint Faisal Al Sabayi), ima sina, princa Sauda.

Iz trećeg braka, sa Fadom bin Falom ima šestoro dece: princa Muhameda, princa Turija, princa Kalida, princa Najif, princa Bandara i princa Rakana.

Međutim, kao naslednik princa Salmana na mestu prestolonaslednika, a potom i na mestu kralja, spominje se Mukrin bin Abdulazizm vojni pilot koji ima četrnaestoro dece.

KRALJEVINA TAJLAND

Bumibol Adulijadej, poznatiji kao Rama IX, rođen je 1927, a na prestolu kraljevine Tajland je od 1946. godine, što ga čini svetskim monarhom sa najdužim "stažom".

Jedini sin kralja Rame IX i njegove supruge kraljice Sirikit je princ-prestolonaslednik Vadžiralongkorn, rođen 1952. godine. Početkom 1977. godine prestolonaslednik je oženio princezu Samsavali Ktitjakaru, prvu rođaku sa majčine strane. Sa njom ima jednu ćerku, princezu Badžrakitiabu, rođenu 1978. godine.

Međutim, prestolonaslednik je ubrzo počeo da živi sa glumicom Juvadidom Polprasert sa kojom ima petoro dece. Njegova supruga je u početku odbijala da se razvede, ali je njihov brak ipak okončan 1993, a godinu dana kasnije prestolonaslednik je oženio glumicu, koja je nakon venčanja promenila ime u Mom Sudžarini Mahidol na Ajudaja (sufiks označava da je udata za člana kraljevske porodice).

Ipak, ni ovaj brak nije uspeo, pa se prestolonaslednik ponovo oženio 2001. godine Srirasmi Akarafongpriča, devojkom skromnog porekla, a brak je javno obljavljen tek 2005. godine. Ona je iste godine rodila sina, Dipangkorna Rasmijotija koji je odmah dobio titulu princa.

KRALJEVINA TONGA

Trenutni kralj Tonge je Tupou VI. On je mlađi brat i naslednik pokojnog kralja Džordža Tupoua V. On je kao naslednik trona uspostavljen 27. septembra 2006. godine, jer njegov brat, koji je bio neženja, nije imao legalno priznate dece.

Kralj je oženjen ćerkom jednog od visokih činovnika te zemlje, Nanasipauom, sa kojom ima troje dece: princezu Latufuipeka Tukuao, princa Tupuotoa Ulukalala  i princa Ataua.

Prestolonaslednik je stariji princ, Tupuiti Ulukalala, koji je 12. jula 2012. godine oženio Fakafanuu sa kojom ima jednog sina, princa Taufahau Manumataongoa, rođenog 10. maja 2013. godine, koji je sledeći naslednik trona ove zemlje.

KRALJEVINA LESOTO

Letsi III, aktuelni kralj Lesotoa, rođen 1963. godine, na ovom mestu nasledio je oca Mošoešoa II, koji je 1990 bio u egzilu. Stari kralj se nakratko vratio na presto 1995. godine, ali je naredne godine poginuo u saobraćajnoj nesreći, kada je Letsi III ponovo preuzeo tron.

On se 2000. godine oženio Karabom Motšoeneng, sa kojom ima dve ćerke i jednog sina: princezu Meri Senat Mohato Seiso, princezu Ma Seiso i princa Davida.

Princeza Senate Mohato Seiso je najstarije dete kralja Letsija III, rođena je u prestonici Lesotoa, gradu Maseru. Iako trenutno zakoni o nasleđivanju trona u ovoj kraljevini ne dozvoljavaju ženama da naslede presto, postoji podrška u javnosti Lesotoa da se ovo pravilo promeni. Međutim, takva promena još uvek nije usvojena, pa je sve verovatnije da će presto naslediti princ David.

KRALJEVINA MAROKO

Marokanski kralj Mohamed VI na presto je stupio 23. jula 1999. godine, nakon smrti svoga oca, kralja Hasana II. Mohamed ima jednog brata, princa Mulaja Rašida i tri sestre: princezu Lejlu Merjem, princezu Lejlu Esmu i princezu Lejlu Hasnu.

Kralj se 2002. godine oženio Salmom Benani, sa kojom ima dvoje dece: princa Mulaja Hasana i princezu Lejlu Kadiju.

Princ Mulaj Hasan rođen je 8. maja 2003. godine i sledeći je naslednik marokanskog kraljevskog prestola.

KRALJEVINA SVAZILEND

Msvat III, rođen 1968. godine, aktuelni je kralj Svazilenda i glava kraljevske porodice te zemlje. On je poznat po praksi mnogoženstva, a njegove navike izazivaju velike proteste u zemlji.

Kralj trenutno ima četrnaest žena i 23 dece. Prve dve kraljeve žene izabrane su za njega od strane nacionalnih savetnika, a da bi kralj mogao da oženi verenicu, ona najpre mora da ostane u drugom stanju, kako bi "dokazala" da može da nosi naslednika.

Međutim, kralj Svazilenda ne može da odredi svog naslednika. Shodno pravilima, specijalizovani tradicionalni Savet (Liqoqo) odlučuje koja od kraljevih žena će biti "Velika supruga" (Indlovukazi - kraljica majka), a sin "Velike supruge" biće sledeći kralj. Međutim, ona mora imati samo jednog sina muškog pola (kralj ne može da ima sestru ili brata) i mora biti "dobrog morala".

U tradicionalnoj kulturi ove zemlje, od kralja se očekuje da oženi ženu iz svakog plemena, kako bi učvrstio veze sa svakim delom Svazilenda. Tako je u septembru 2008. godine, kralj Msvati III oženio i svoju 14. ženu.

Do sada, kralj ima dvadeset troje dece, ali se smatra da ovaj spisak nije konačan: princ Sikalo, princ Maveletiveni, princ Majahonke, princ Bulebenkosi, princ Lusuku, princeza Sikaniso Dlamini, princ Džabre, princeza Temasvati, princeza Tijandža, princeza Tebukosi, princ Bandzile, princeza Temašajna, princeza Temtsimba, princeza Sakizve, princeza Sentelveinosi, princeza Sibusezveni, princeza Jenziv, princ Mkvašo, princ Sazivangaj, princeza Makosotando, princ Betive, princeza Bulebetiv...

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nezadovoljština

    27. jul 2013 | 10:16

    Tekstovi Telegrafa su sve sadržajniji i zanimljiviji. Daleko od običnih agencijskih vesti. Samo da izbacite ono "tri saveta", "petnaest načina", "kako smuvati ovog onog"...

  • VforV

    27. jul 2013 | 09:55

    I dalje ce vladati Rotsildi i Rokfeleri...

  • Mari

    27. jul 2013 | 13:02

    Meni se bas ovaj tekst svideo. Nakon svih mračnih i ružnih vesti ovo je bas lepo nesto za procitati i znati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA