KRALJ ENGLESKOG SUPERMARKETA PRIZNAO: Gotovo je, hrana više neće biti jeftina!

- Ako se više hrane ne proizvede, cene će morati da porastu. To je osnovni zakon ponude i potražnje, poručio je šef kompanije Tesko Filip Klark

  • 7

Šef kompanije Tesko, drugog svetskog trgovačkog lanca i najvećeg britanskog lanca supermarketa, dao je iskren intervju listu Gardian u kojem je priznao kako dolazi kraj ere jeftine hrane!

- Zbog sve većeg rasta potražnje u svetu, cene će se promeniti. Biće više potražnje i više pritiska. Dugoročno, mislim da će se cene hrane i udeo prihoda koji ljudi troše na hranu povećati, ali mi ćemo nastojati da odradimo svoj deo. Ako se više hrane ne proizvede, cene će morati da porastu. To je osnovni zakon ponude i potražnje - rekao je šef kompanije Tesko Filip Klark.

Lancu supermarketa Tesko je opao ugled nakon skandala s konjetinom, kada je u čak četiri njihova proizvoda pronađeno konjsko meso koje nije bilo navedeno na deklaraciji. Zato će se Tesko, po najavi Klarka, okrenuti većoj saradnji s britanskim farmerima, a domaća proizvodnja će neizbežno povećati cene hrane.

Naime, Britanci trenutno troše oko 10 odsto prihoda pa je razumljivo da šefovi trgovačkih lanaca izbegavaju da objavljuju da će namirnice biti skuplje.

Inače, Gardian navodi i kako je izveštaj UN-a upozorio na mogući rast cena namirnica od čak 40 odsto u idućih deset godina, zbog sve većeg rasta srednje klase u Kini i Indiji, tako da povećanje cena hrane u narednim godinama je neminovno.

(Telegraf.rs/ Izvor: Gardijan, Danas.hr, Biz.life)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zillgian

    24. jul 2013 | 06:33

    Kod nas je hrana ionako dobro skuplja nego tamo. Sve mi ovo liči na pokušaj da se dodatno progura GMO.

  • Cacanin

    24. jul 2013 | 03:10

    Sta nas boli k nama je ionako hrana najjskuplja u evropi :-)

  • Goran

    24. jul 2013 | 10:10

    Izmisljotina lupetanje i laganje ......Opravdanje za GMO .....Velika je ponuda hrane mnogo se baca ....Svako treba da ima svog proizvodjaca zdrave prirodne hrane vratiti se 80 godina unazad pa da vidis sta bi uradile monopolske fabrike koje truju ovaj narod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA