OPERACIJE SE ODLAŽU: Stentovi samo za hitne slučajeve

Na listama čekanja više od 25.000 ljudi, a zalihe stentova su pri kraju u mnogim klinikama. Slična situacija je i sa sočivima

  • 2

Brojne operacije u Srbiji su otkazane jer potrebnog materijala nema.

Na listama čekanja više od 25.000 ljudi, a zalihe stentova pri kraju su u mnogim klinikama. Operacije se odlažu, jer ovog ugradnog materijala ima samo za hitne slučajeve. Slična situacija je i sa sočivima. Njihovu isporuku iščekuju 22 zdravstvena centra u Srbiji, kako bi posle pauze od četiri meseca mogle da se rade operacije katarakte.

Direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić rekao je da nijednog trenutka nije bilo prekida ugradnje stentova, ali da se zbog njihovog nedostatka rade samo hitni slučajevi.

- Činjenica je da je količina stentova koju mi posedujemo drastično smanjena, tako da je ta količina ostavljena za hitne slučajeve. U bilo koje doba dana i noći, taj hitan pacijent neće biti vraćen ili poslat u drugu ustanovu da se leči na neki drugi način - kaže Ristić.

Prema njegovim rečima, operacija je odložena za otprilike 150 pacijenata koji su imali ranije zakazanu proceduru prijema i predviđenu proceduru ugradnje stentova.

- To su hronični slučajevi i pomeranje termina njima neće remetiti zdravlje. Situacija je sada dobila pozitivan tok, stentovi su 4. jula odobreni za nabavku i čeka se realizacija - kaže Ristić.

Direktor KCS ističe da Klinički centar ne može mnogo da utiče, zato što je to nabavka koja se vrši preko Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

- Kada smo došli u situaciju da se broj stentova smanjio, mi smo napisali hitnu nabavku preko sredstava KCS, nabavka je urađena, stentovi su potrošeni, tako da je taj vakuum pokriven. Činjenica je da za hitnog pacijenta nikada nije bilo da nema stenta - kaže Miljko Ristić.

Ristić navodi da je otprilike ista priča i sa sočivima i da je reč o velikom tenderu koji raspisuje Fond zrdavstvenog osiguranja, a da su godišnje potrebe za 25.000 pacijenata.

- Klinički centar može da operiše oko pet hiljada. Čekali smo da se tender realizuje i Klinički centar je dobio do kraja godine oko 3.500 sočiva, što je nešto malo više od potreba, ali činjenica je da je i tu bio zastoj u sprovođenju ove procedure, u ugradnji sočiva -  objašnjava direktor KCS.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    24. jul 2013 | 11:12

    A hitni slucajevi su ko vise plati.

  • dexter

    24. jul 2013 | 15:32

    Dokle vise? Da li nadlezna ministarka ima uvid u stanje u zdravstvu i da li se bar malo oseca odgovornom za stanje u resoru za koji je ona nadlezna. Tek nedavno sam sticajem okolnosti shvatio do koje mere je stanje u zdravstvu kod nas ocajno posto je sve vise slucajeva da pregledi ili operacije ne mogu da se urade zbog nedostatka materijala ili lekova. Najobicnije snimanje zeludca nije moguce jer u drzavnim klinikama nema barijuma a u apptekama ne moze da se kupi jer ga nema vec godinama i ne zna se kada ce ga biti. Ista situacija sa rentgenom jer nema filmova , a sada i sa stentovima koji su neophodni zivotno ugrozenima. Dakle jedini nacin da covek uradi analize je da ode u privatnu kliniku. Pa kad je vec tako zasto placam zdravstveno osiguranje i koja je uloga ministarstva Zdravlja uopste?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA