Privatnici preuzimaju poslove Železnica Srbije

Frima "Kombinovani prevoz" osvojila tender za posao s "Fijatom" u Kragujevcu, ponudivši cenu od 40 evra po vagonu, dok "Železnice" nude čak 90 evra

  • 5

Vest da su "Železnica Srbije" izgubile tender za pružanje usluge kompaniji Fijat na industrijskom koloseku u Kragujevcu, jer je ponudila više nego duplo skuplju ponudu, zainteresovala je domaću javnost, jer je malo poznata činjenica da se u našoj zemlji pored državne firme, koja važi za jednog od najvećih gubitaša, i privatnici bave železničkim prevozom.

Firma koja je pobedila na tenderu je "Kombinovani prevoz" iz Beograda, a njen direktor Branko Petković ističe za Telegraf da je preduzeće na čijem je čelu već 22 godine na ovdašnjem tržištu od 2007. godine ima dozvolu za prevoz robe u železničkom sobraćaju.

- Preduzeće Kombinovani prevoz d.o.o. je osnovano 1991. godine zapošljava 33 radnika i osnovna delatnost preduzeća je transport robe železnicom. Raspolaže sa 13 dizel električnih lokomotiva čehoslovačkog porekla, prvo je preduzeće u našoj zemlji koje je ispunilo sve uslove iz Zakona o železnici i 2007. godine dobilo Sertifikat o bezbednosti i Licencu za prevoz robe u železničkom saobraćaju. Naši komitenti su do sada u Srbiji bili veliki industrijski sistemi kao što su "US Steel Serbia", "NIS" i "Petrohemija", kojima Železnice Srbije zbog nedostatka lokomotiva nisu bile u mogućnosti da pruže uslugu manevrisanja u krugu njihovih fabrika. Takođe smo iz istog razloga lokomotive iznajmljivali i preduzećima koje se bave remontom pruga, kako u Srbiji tako i u inostranstvu - navodi on.

Petković navodi da Železnice Srbije nemaju sertifikat koji ima njegovo preduzeće, odnosno još uvek nisu ispunile zakonsku obavezu i dobile Sertifikat o bezbednosti odnosno licencu za prevoz robe i putnika.

- Ne bavimo se samo mi železničkim prevozom. Do sada je 6 firmi ispunilo uslove i dobilo licence, a to su: ZGOP Novi Sad, JP EPS "Nikola Tesla" Obrenovac, AB Prevoz Beograd, Trans Cargo Logistic Beograd, i Eurorail Logistics Beograd. Navedene firme prema Zakonu o železnici još od 2005. godine imaju pravo da koriste železničku infrastrukturu koja je vlasništvo Republike Srbije, ne "Železnica Srbije", pod jednakim uslovima, ali im je to pravo uskraćeno zbog odbijanja "Železnica" da definišu cenu korišćenja infrastrukture (ekvivalent putarini na auto-putevima) i donošenja podzakonskih akata koje bi taj pristup infrastrukturi i omogućile. Očigledno je da postoji poslovni interes da se ulaže u železnicu i železnička sredstva, konkurencija bi svakako podigla nivo i kavlitet usluga, oborila cene prevoza i time železnicu kao vid prevoza učinila konkurentnijom nego što je danas - kaže Petković.

Podsetimo, predstavnici sindikata u Železnicama Srbije su pre nekoliko dana objavili da je državno preduzeće izgubilo posao sa Fijatom, jer su ponudili cenu za pedeset evra veću nego "Kombinovani prevoz".

- Ulazi privatni operater samo zato što smo mi stavili cenu od 90 evra za prevoz po vagonu, a privatna firma "Kombinovani prevoz" 40 evra - rekli su tada sindikalci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zika

    26. avgust 2013 | 13:01

    ko ce kome nego svoj svome:)) Po dogovoru, ti lupi ceno 90 € ja cu 40 i nas je posao:))

  • mrki

    26. avgust 2013 | 11:04

    opet neka malverzacija nalik kolubari!!!

  • ivan

    28. avgust 2013 | 12:44

    lopove treba zatvoriti i izmeniti rukovodstvo,pored nasih ljudi privatnik vozi na nasim prugama pa dali je to normalno,sou. od drzave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA