100 NAJUTICAJNIJIH U SRBIJI: Od Đokovića preko Olje Bećković do Ramba Amadeusa

Na listi su se našli i Emir Kusturica, Aleksandar Vučić, Veselin Jevrosimović, Aleksandar Tijanić, Tomislav Nikolić, Dobrica Ćosić, patrijarh Irinej, Ivica Dačić, Sergej Trifunović, Goran Bregović, Brankica Stanković...

  • 1

Novak Đoković izabran je za najuticajniju osobu u Srbiji u velikoj anketi "Nedeljnika", u kojoj su moćne i društveno angažovane ličnosti u Srbiji pisale o ljudima koji menjaju našu zemlju.

Najbolji teniser na svetu predvodi listu od 100 najuticajnijih osoba, koju su sastavili, imenom i prezimenom, uspešni ljudi iz politike, ekonomije kulture, sporta - njih više od stotinu...

Đoković se našao i na naslovnoj strani dvobroja "Nedeljnika", zajedno sa ostalim ličnostima čija reč, prema ovom izboru, ima snagu u Srbiji.

O Đokoviću su pisali Vuk Jeremić, predsedavajući Generalne skupštine UN, Dejan Papić, vlasnik izdavačke kuće "Laguna", glumac Dragan Nikolić, biznismen Zoran Drakulić, istoričar Momčilo Pavlović, kao i Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, koji je u velikoj anketi "Nedeljnika" izabran za najuticajnijeg stranca u Srbiji.

O Kravčenku je pisao Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica. Sam Đoković je u autorskom tekstu za "Nedeljnik" pisao i o tome šta za njega znači biti uticajan i koje su to srpske vrednosti koje treba da negujemo.

- Voleo bih danas da svi zajedno nađemo uticajne ljude među onima koji menjaju stvari nabolje, koji guraju napred, koji ne odustaju nego su spremni na nemoguće stvari. I koji znaju da Srbija može i mora više. I svako od nas - napisao je, između ostalog, Đoković za "Nedeljnik".

Za najuticajniju ženu u Srbiji izabrana je Olja Bećković, koju su na to mesto izabrali Ivan Ivanović i Vesna Pešić. Na listi najuticajnijih našli su se i Emir Kusturica (esej o njemu pisao Milorad), Aleksandar Vučić (koga su predložili Srđan Bogosavljević, Dejan Mijač, Miroslav Ilić i Božo Prelević), Tomislav Nikolić, Ivica Dačić, Aleksandar Tijanić, Dobrica Ćosić, patrijarh Irinej, novinari Brankica Stanković i Veran Matić, glumac Sergej Trifunović, Goran Bregović, Rambo Amadeus, izdavač Jasminka Petrović, ali i režiser Goran Marković, kolumnista Miodrag Kuzmanović, istoričarka Dubravka Stojanović, umetnička grupa Škart, slikar Radovan Lale Đurić.

Vučić nije želeo da ističe nikoga.

- Bitno je koliko radiš i kakve rezultate praviš, a ne koliku moć ko ima, jer to je prolazno - rekao je za "Nedeljnik" komentarišući svoj izbor.

Autorske tekstove za "Nedeljnik" pisali su i Dragan Đilas, Vida Ognjenović, Gorčin Stojanović, Nebojša Krstić, Jovan Ćirilov, Timoti Bajford, Dimitrije Vojnov, Kokan Mladenović, Emir Kusturica...

Dragan Đilas je rekao da su za njega, nažalost, najuticajniji političari i tajkuni.

- Nisu političari krivi što imaju najveći uticaj u Srbiji. Ne, za to su krivi svi oni koji žive u Srbiji, a nisu spremni da se menjaju, da rade na sebi, da budu bolji, časniji, pošteniji - napisao je prvi čovek Demokratske stranke.

Dragan Jočić, potpredsednik DSS i bivši ministar policije, pojavio se takođe posle duže vremena u javnosti pišući za "Nedeljnik" o uticaju Vojislava Koštunice.

- Koštunica je imao presudnu ulogu u odbacivanju Ahtisarijevog plana, proglašavanju vojne neutralnosti Srbije i donošenju državotvornog Ustava. Ova tri događaja su zahtevala najšire političko i državno jedinstvo koje je samo on mogao da ostvari uprkos velikom međunarodnom pritisku. Koštunica je odoleo ovom pritisku i za vreme svoje vlade sačuvao Srbiju - napisao je, između ostalog, Jočić.

Bilo je i onih koji za najuticajnije nisu birali osobe, već pojave. Tako je reper i pisac Marko Šelić Marčelo kazao da je u Srbiji najuticajniji "Veliki Brat", umetnik Uroš Đurić je napisao da najveću moć imaju autokratija i plutokratija, Matija Bećković je zaključio da se za tu titulu bore šampioni u kik-boksu i prodavci morskih plodova, dok je jedan od najboljih srpskih lekara dr Marko Bumbaširević označio da je najveća hrabrost ostati u Srbiji.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki TO

    24. jul 2013 | 17:46

    Zato smo tu gde jesmo , zaboravili ste sljam sa Farme .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA