ODUŽILA SE KRIZA: Više posla tek za 6 godina!

- U proteklih osam godina u budžet su, po osnovu poreza na dobit firmi, ušle 22 milijarde čistog profita, a investicija skoro da nije bilo - podsetio je ekonomista Mahmut Bušatlija

  • 4

Više radnih mesta može se očekivati tek za pet do šest godina, i to samo ako se sprovedu neophodne reforme, ocenjeno na skupu u Privrednoj komori Beograda.

Rešavanje nezaposlenosti kao gorućeg i najkompleksnijeg problema naše zemlje zahteva niz reformi u javnom sektoru kao i jačanje privatnog, ali kao preduslov zahteva jaku i precizno definisanu strategiju razvoja, oko koje bi postojao politički konsenzus, zaključeno je na okruglom stolu u Privrednoj komori, piše "Danas".

- Koliko država brine o nezaposlenosti može se videti iz podataka da su do 2011. u zemlju ušle oko 33 milijarde evra investicija, a izgubljeno je 700.000 radnih mesta. U proteklih osam godina u budžet su po osnovu poreza na dobit firmi ušle 22 milijarde čistog profita, a investicija skoro da nije bilo - podsetio je Mahmut Bušatlija, član Nacionalnog saveta za privredni oporavak.

On je rekao da mora najpre postojati jak politički konsenzus i jedinstvena strategija razvoja, zatim i ozbiljno planiranje i metodologija, i potrebna je nadvladina institucija, Zavod za planiranje, koja će se ozbiljno baviti svim segmentima potrebnih reformi, da bi se za pet ili šest godina problem nezaposlenosti rešio.

Predsednica Udruženja "Poslodavac" Diana Gligorijević iznela je stav da država suviše malo obraća pažnju na domaće firme i investitore, ne stvara klimu jednakih mogućnosti za sve učesnike na tržišnoj utakmici i time dodatno destimuliše ulaganja u privredni razvoj.

- Država previše govori o lošim stvarima, a zanemaruje male i srednje privrednike koji uspešno posluju i koji su veliki potencijal za razvoj privrede i šansa za zapošljavanje. Državnom aparatu fale nove ideje i sveža misao, pa je stoga konsultativni krug u kome se vodi dijalog potrebno proširiti - poručila je ona.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    24. jul 2013 | 22:05

    Pitanje je da li ce I posle 6 godina biti bolje.. srecom pa sam na vreme otisao iz nje.. zalisno ali tako je moralo.

  • Miki

    24. jul 2013 | 22:14

    Pa to znaci da ce biti posla tek kad odu ovi i oni sledeci!!!vrati se Tile pa makar ti ja nosio stafetu svako jutro!

  • Jovan

    24. jul 2013 | 23:48

    Jad beda i cemer

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA