SRPSKI STANDARD SVE GORI: Dnevno pola vekne hleba, čaša mleka i mrvica čokolade!

Za jedan obrok dnevno svaki član srpskog domaćinstva ima na raspolaganju samo 82 dinara, a u "dnevni budžet" može da se uklopi pola vekne hleba, pola litre jogurta, 300 grama mesa i oko pola kilograma krompira

  • 18

Za jedan obrok dnevno svaki član srpskog domaćinstva ima na raspolaganju samo 82 dinara! Ako je suditi prema anketi statističara o potrošnji, koja se u Srbiji radi prema evropskoj metodologiji, za hranu na raspolaganju dnevno imamo 247 dinara.

U "dnevni budžet" može da se uklopi pola vekne hleba - 24 dinara, pola litre jogurta - 45 dinara, 300 grama najjeftinijeg mesa sa kostima, koje staje oko 120 dinara, po pola kilograma krompira i jabuka, za koje je potrebno oko 100 dinara.

Zvanični podaci pokazuju da tročlano domaćinstvo u Srbiji ukupno mesečno prihoduje u proseku oko 52.000 dinara, a na hranu i bezalkoholna pića potroši 22.724 dinara, ili 43,9 odsto. To znači da na ishranu jednog člana porodice mesečno trošimo ukupno 7.424 dinara, a dalja matematika je jasna. Kada se ta brojka podeli na 30 dana, dobija se iznos isti kao cena kutije boljih cigareta.

Po novoj metodologiji računanja, prosečna potrošačka korpa za tročlano domaćinstvo u Srbiji u maju iznosila je oko 64.000 dinara. U novoj prosečnoj potrošačkoj korpi, umesto 49 artikala sada se nalazi 75 proizvoda. Šaroliki sadržaj ove korpe, međutim, sigurno nije dovoljan za normalan život, pa se nameće pitanje da li je prosečna potrošačka korpa zaista i realan pokazatelj o tome koliko nam novca u proseku treba za osnovne životne troškove.

Na primer, član prosečnog tročlanog domaćinstva po toj računici mesečno troši svega 230 grama junećeg mesa, ili 8,8 kilograma hleba, 160 grama limuna, po 100 grama kajmaka i kačkavalja... Ili, samo 5,5 litara mleka, što, kada se "prevede" na dnevne količine, nije ni puna šolja ovog napitka.

Tako se računa da tročlana familija mesečno potroši tri kilograma sira ili 300 grama dnevno, a svaki član može da računa na samo čašu jogurta, jer sme da popije samo 0,7 decilitara. Mesečno na raspolaganju imaju kilogram čajne kobasice, što znači oko 10 grama po članu dnevno ili 40 grama svinjetine.

- Prava je umetnost da se sa 41.000 dinara preživi, koliko su trenutno naša mesečna primanja. Danas je veoma teško prehraniti porodicu, zato smo prinuđeni da jedemo sve lošiju hranu, kupujemo krompir, pasulj, kupus i niže kategorije mesa - kaže Jovanka Petrović, domaćica iz Beograda.

Stručnjaci ne veruju u podatke zvanične statistike, koji kažu da prosečno tročlano domaćinstvo u Srbiji može da se prehrani sa dvadesetak hiljada dinara.

- Podatak da nam na hranu ode 44 odsto prosečnog kućnog budžeta govori sve. U Srbiji se kupuje sve manji broj proizvoda, samo ono što je neophodno za preživljavanje. S druge strane, kupujemo manje kvalitetnu hranu, jer za bolji kvalitet većina u Srbiji nema para - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

Prema količinama koje su određene u potrošačkoj korpi, porodica mesečno može da se zasladi sa najviše 200 grama čokolade. To znači da je po članu za 30 dana predviđeno 66 grama. Prema zvaničnim podacima, porodica potroši 63 jaja mesečno, što dođe 21 jaje po članu domaćinstva. Kada te zalihe podelimo na mesec dana, dnevno svaki član može da pojede 0,7 jaja.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA