Umro poslednji potomak Mehmed-paše Sokolovića

Ljubo Kiridžić je do smrti živeo u trošnoj kući, bez struje, a seoce iz kog je kao janičar odveden Mehmed-paša deluje pusto, mladih gotovo i nema. Struje nije bilo jer se u tom selu krio Draža Mihailović

  • 30

U selu Sokolovići, nadomak Rudog, rodnom mesta čuvenog Mehmed-paše Sokolovića, umro je u 88. godini Ljubo Kiridžić, poslednji potomak velikog vezira.

Ljubo je do smrti živeo u velikoj nemaštini, u trošnoj kući bez struje. Decenijama je svim namernicima s ponosom pričao razne događaje iz života slavnog pretka.

Seoce iz kog je kao janičar u Tursku odveden Mehmed-paša deluje usnulo i pusto. Ostali su u njemu uglavnom starci, mladih gotovo i nema, a godinama se ovde nije čuo plač novorođenčeta.

Ljubina rodbinska veza s čuvenim turskim vojskovođom nije mu pomogla da ima udobniji život. Decenijama je s ponosom pričao svima koji su pohodili Sokoloviće o svom pretku, pokazujući im ruševine porodične kuće Dimitrija Sokolovića, Mehmedovog oca.

Ljubo Kiridžić je za života pričao da se 1943. kod njega u selu Ravanci, koje se naslanja na Sokoloviće, krio đeneral Draža Mihailović, s kojim se on rukovao u zoru 13. marta 1946, ne sluteći izdaju i hvatanje Draže samo koji sat kasnije.

Meštani kažu da je baš zbog Draže zaselak Ravanci, u kome su Ljubo i njegova supruga Milja (83) dugo bili jedini stanovnici, posle rata bio kažnjen i zaboravljen, bez struje i osnovnih sredstava za život, i tako je ostalo do dan danas.

Starina Ljubo je svojevremeno ispričao nešto što nisu dokučili ni mnogobrojni istoričari. U autobiografi Mehmed-paše Sokolovića majka velikog vezira zvala se Marija. To mu je potvrdio deda koji je bio rođen 1848. i živeo je ravno 100 godina, a njemu opet njegov deda, što se kao živo predanje prenosilo s kolena na koleno.

Ovih dana selo Sokolovići je sablasno pusto, s tek desetak raštrkanih, uglavnom napuštenih kuća. Selom dominira po drugi put obnovljena džamija, koju je Mehmed-paša sagradio svom ocu Dimitriju, koji je prelaskom u islam postao Sinan-beg.

Pokojni Ljubo je tvrdio da je stotinak metara dalje od džamija Mehmed-paša sagradio i crkvu svojoj majci Mariji, ali je ona ostala porušena u šipražju i nikada nije obnovljena.

Zanimljivo je da vodovod pravljen pre pet vekova u ovom selu i danas funkcioniše. Na autobuskom stajalištu na natpisom "Sokolovići" na putu Rudo - Sarajevo, dominiraju gomile otpada i šuta.

U šest vekova dugoj istoriji Osmanske carevine, za vreme 36 sultana, izmenjalo se na vlasti ukupno 210 velikih vezira. Međutim, turski istoričari se slažu da među njima Mehmed-paša Sokolović zauzima istaknuto mesto jer je najzaslužniji za uzdizanje turske imperije.

Njegov život od ličnog sultanovog sobara i oružara, admirala mornarice, vojnog komandanta turske vojske, osvajača Sigeta, Arabije i Bagdada, održao ga je u službi čak kod tri sultana.

- I danas je neverovatno i nepojmljivo kako je Mehmed-paša Sokolović u svom selu, pre 450 godina, mogao graditi i crkvu i džamiju, biti i Srbin i musliman i pravoslavac i Turčin odjednom, pa imati za brata srpskog patrijarha Makarija Sokolovića i ujedno biti sultanov zet, dizati ćupriju na Drini svom narodu i planirati Suecki kanal drugim narodima - priča u dahu Bojan Bajić, stanovnik Rudog.

Poginuo je u 74. godini, kao žrtva političke zavere, od ruke, ironijom sudbine, jednog derviša koji mu je poreklom bio zemljak iz Bosne.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zullu

    25. jul 2013 | 19:37

    Ne razumem, znači Mehmed Paša Sokolović je bio Bošnjak ili Srbin?Ako je bio Srbin, zbog čega se njegovi zemljaci, Srbi Islamske veroispovesti izjašnjavaju kao Bošnjaci?Zašto ih je sramota Srpskog porekla?Nešto tu ne valja...

  • сердар јоле

    25. jul 2013 | 22:18

    Није био Босанац но Србин, и нису га одвели као дијете него скоро пунољетног! А запазили су га у Српском манастиру у којем је учио код свога стрица! И стварно ове потурице данашње, стално нешто измишљате и кујете завјере како су умјесто Срба у Босни живјели Босанци или Бошњаци! Заробили сте себе у туђина браћо(какви год да сте, браћа смо) што би реко Његош!

  • Vuk123

    25. jul 2013 | 20:59

    @zullu izjasnjavaju se jer su slicno ne skolovni kao ti, svako dete zna da mehmed pasa bijo srbin iz bosne koji je kao dete ukraden i odveden u tursku kao janicar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA