SELAKOVIĆ: Renovirani CZ primer uspešne rekonstrukcije (FOTO)

- U danima kada svi pričaju o rekonstrukciji, ovo je primer jedne uspešne rekonstrukcije koja je obavljena u roku od šest meseci - rekao je ministar pravde, koji je obišao dva renovirana bloka i specijalnu bolnicu u Okružnom zatvoru

  • 5
Nikola Selaković Foto: Marko Todorović

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković obišao je danas dva renovirana bloka i specijalnu bolnicu u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Selaković je ocenio da će oni koji borave u pritvoru, na lečenju, ali i oni koji ih čuvaju i leče sada boraviti u zatvorskim uslovima po evropskim standardima.

- Država je izdvojila 92 miliona dinara za renoviranje blokova. U ovim danima kada svi pričaju o rekonstrukciji, ovo je primer jedne uspešne rekonstrukcije koja je obavljena u roku od šest meseci - rekao je Selaković.

On je najavio da će u narednoj godini biti rekonstruisana još tri bloka Okružnog zatvora i da će svake godine biti ulagana sredstva u rekonstrukciju zatvora sa težnjom da se dostignu standardi kakvi postoje u zemljama EU.

Selaković je posebno istakao da su sve renovirane sobe opremljene nameštajem proizvedenim u srpskim zatvorima i izrazio očekivanje da bi taj deo društva na taj način mogao da počne da unosi u budžet, a ne samo da uzima.

Novim uslovima i zatvorima omogućiće se rasterećivanje zatvorskih kapaciteta, bolja resocijalizacija zatvorenika, a biće i omogućena obuka i osposobljavanje za rad nakon izlaska po odsluženju kazne.

Selaković je najavio da će nova strategija za izdržavanje kazne, kao i dva nova zakona o krivičnim i alternativnim sankcijama na jesen biti usvojena u Vladi, a zatim i u Parlamentu.

Upravnik Okružnog zatvora Zvonko Grulović rekao je da je ukupno renovirano 1.500 kvadratnih metara, odnosno po 750 svaki blok, koji može da primi još po 92 lica.

On je napomenuo da su u pitanju četvorokrevetne sobe koje ispunjavaju evropske standarde u prostoru i opremi.

Direktor specijalne bolnice Darko Fjodorov napomenuo je da trenutno u njoj boravi 597 bolesnika koji boluju od različitih vrsta bolesti, od lakih do teških, kao što su hepatitis, tumor...

Svaka soba osim neophodnog nameštaja, kreveta na sprat, ormarića, tuš kabine, WC šolje, ima i mali plazma televizor.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA