OBNOVLJEN CENTRALNI ZATVOR: Tito ga sazidao, Selaković prvi renovirao (FOTO) (VIDEO)

Ministar pravde prvi je državni službenik, nakon šezdeset godina, koji je kompletno renovirao Blok 3 Centralnog zatvora u Beogradu. Za tu namenu potrošeno 62 miliona dinara

  • 7

Zgrada Centralnog zatvora u Beogradu i njen Blok 3, od kada ih je komunistička vlast na čelu sa Josipom Brozom Titom pustila u rad 1953. godine do 2013. godine nisu renovirani, a rekonstruisanu zgradu i bolnicu u rad je "pustio" ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Zgradu Centralnog zatvora i njene pritvorske jedinice u kojima su boravili mnogi poznati kriminalci, kao i osumnjičeni za razna krivična dela 60 godina od njenog osnivanja niko nije renovirao, a Ministarstvo pravde je ove godine za te namene izdvojilo 92 miliona dinara.

- Država je izdvojila 92 miliona dinara za renoviranje blokova. U ovim danima kada svi pričaju o rekonstrukciji, ovo je primer jedne uspešne rekonstrukcije koja je obavljena u roku od šest meseci - rekao je ministar pravde Nikola Selaković prilikom obilaska renovirane zgrade CZ-a u Beogradu.

Podsetimo pod nazivom Centralni zatvoru Beogradu ova ustanova započela je sa radom u septembru mesecu 1953. godine i pod tim nazivom funkcionisala je sve do 1968. godine. U navedenom periodu nalazio se u sastavu Sekretarijata za unutrašnje poslove Republike Srbije. Od 1968. do 1991. godine nalazio se u sastavu Sekretarijata za pravosuđe i upravu Republike Srbije, a od 1991. godine nalazi se u sastavu Ministarstva pravde Republike Srbije.

Kapacitet Okružnog zatvora u Beogradu projektovan je za smeštaj oko 900 lica lišenih slobode, od toga 850 pritvorenih i 50 osuđenih lica. Prosečno brojno stanje u ovoj ustanovi je 700 pritvorenih i 45 osuđenih lica.

Zgrada Zatvora je građena kao kompaktan objekat, a sastoji se od upravnog dela, pet blokova i četiri šetališta između blokova. Zgrada je površine oko 60.000 metara kvadratnih i ima podrum, prizemlje i četiri sprata, od toga Okružni zatvor u Beogradu koristi podrum, prizemlje, prvi i drugi sprat, a Kazneno-popravni dom bolnica u Beogradu koristi treći i četvrti sprat.

Treba istaći da je pre godinu dana ministar Nikola Selaković obišao Centralni zatvor i Blok 3 kada se i lično uverio da je ovoj ustanovi pod hitno potrebno kompletno renoviranje jer su zatvorske sobe i kupatila bili u ruiniranom stanju.

Nakon kompletne rekonsrtukcije pritvorskih jedinica i uložene sume od 92 miliona dinara, CZ danas izgleda savremeno sa okrečenim zidovima, čistim toaletima i podovima, ali novim sistemom obezbeđenja, te je ova zgrada postala novi ponos Ministarstva pravde.

Treba istaći i činjenicu da je ministar pravde u Vladi Srbije prilikom obilaska Centralnog zatvora prvi put ušao i u novu sudnicu CZ-a, gde se sudi ubicama premijera Zorana Đinđića, Luki Bojoviću, Joci Amsterdamu i drugima.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk123

    25. jul 2013 | 20:55

    Jesu to pokupiki pare pa sad prikazuju jedan wc koji kosta oko 200 eura sve skupa i jenu celiju gde stoji sto i stolica u vrednosti 30 eura, krecenje za nekih 50 eura da ne spominjemo! Ne brukajte se, dok svet uvodi prava na tv i normalu u zatvorima vi se hvalite uslovima ko u srednjem veku. Za te pare bi morali imat evropske srandarde a ne kineski wc i ofarban krevet star 50 godina, koga farbate vi

  • Sladjana

    25. jul 2013 | 22:26

    U Specijalnoj zatvorskoj bolnici, koja je inače bolnica za sve osudjene iz Srbije, dakle, jedna jedina, uslovi su očajni i za osuđene i za zaposlene. Ukoliko je zaista sredjen veći deo a ne samo jedna prostorija za slikanje, onda je to za svaku pohvalu. Uslovi su tamo neljudski.

  • Dacha

    26. jul 2013 | 01:07

    Ovo je fora,snimalli su napusten blok,a sta je sa nulom odnosno samicama i ostalim blokovima??? Ja skoro izadjoh odande

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA