KUSTURICA: Samo je Andrić neprolazna vrednost

Emir Kusturica u specijalnom izdanju Nedeljnika "100 najuticajnih ljudi" priča o Ivi Andriću, najuticajnijem Srbinu po njegovom mišljenju, koji je poslednje stranice romana "Na Drini ćuprija" posvetio Mladobosancima

  • 10

Emir Kusturica je u autorskom tekstu za specijalno izdanje "Nedeljnika", u kojoj se 50 najmoćnijih ljudi sa ovih prostora izjašnjavalo o najuticajnijem čoveku u Srbiji, ocenio da je samo nobelovac Ivo Andrić neprolazna vrednost i da nismo bogati uticajnima.

- Ivo Andrić je ako ne najveći evropski pisac 20. veka, sigurno među najboljima. Da bi to postao, nije mogao biti samo pisac. Bilo je neophodno sroditi se sa sudbinom našeg naroda. Učestvovati u radu Napredne srpskohrvatske omladine, postati Mladobosanac. On najbolje potvrđuje ideju da se ne možeš praviti budala kada tuđin pokušava da uništi tvoj narod - napisao je Kusturica i ukazao da je Andrić poslednjih sto stranica "Na Drini ćuprije" posvetio pobunjenim anđelima, Mladobosancima.

- To je ne samo posveta, nego i zavet, koji kaže da velika dela podrazumevaju velike kontroverze, kako se danas kaže za sve one koji su angažovani - objasnio je Kusturica, konstatujući da današnjica nije bogata ljudima čiji je uticaj širokog spektra.

Ne da ja znam - dodao je Kustrurica, i za "Nedeljnik" zaključio:

- Mi imamo sportiste, književnike, naučnike, koji pokrivaju velike projekte, i timove koji širom sveta prave čuda u nauci. Međutim, taj uticaj su preuzeli političari egzekutivci.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajka

    25. jul 2013 | 16:47

    Slazem se za Andrica ..neprolazan i legenda i k tome jedini jugoslovenski nobelovac

  • Rajka

    26. jul 2013 | 01:31

    Pedja ,bagra ti je ona sto te odgoji talo.bio je Jugosloven..pa ti laj do sutra :)

  • Pedja-pfc

    25. jul 2013 | 23:43

    Srbin a ne jugosloven,bagro!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA