SVEĆE, CVEĆE I ŠKOLJKE: Počast poginulima u železničkoj nesreći u Španiji (FOTO) (VIDEO)

Duž staze oivičene plavim, belim i crvenim cvetovima koja vodi ka ulazu u katedralu postavljene su ljušture ostriga, koje su simbol sveca, zaštitnika grada

  • 0

Građani Španije ostavljali su cveće i palili sveće u katedrali u gradu Santjago de Kompostela, gde su članovi porodica čekali na vesti o poginulima i povređenima u najtežoj železničkoj nesreći u toj zemlji decenijama unazad.

Duž staze oivičene plavim, belim i crvenim cvetovima koja vodi ka ulazu u katedralu, postavljene su ljušture ostriga - simbola sveca zaštitnika grada.

- Vaš put se ovde ne završava. Mi smo sa vama - glasi poruka ispisana rukom i postavljena na ulazu u katedralu, u znak sećanja na 78 ljudi, poginulih u sredu u železničkoj nesreći, najtežoj u Španiji još od 1944. godine.

Zvaničnici i zaposleni u državnim službama, tačno u podne, stajali su pet minuta na ulazima sedišta lokalnih vlasti, odajući poštu žrtvama.

Do nesreće je došlo kada je voz sa osam vagona iskočio iz šina, udario u zid i zapalio se.

Iako zvanično nije utvrđen uzrok nesreće, veruje se da je u pitanju prevelika brzina.

Mašinovođa je u telefonskom razgovoru posle nesreće priznao da je vozio brzinom od 190 kilometara na sat, iako je ograničenje bilo 80. Španske novine danas pišu da je on, kada je shvatio kolike su razmere nesreće, rekao: "Upropastio sam stvar. Hoću da umrem".

Zbog nesreće, u Galiciji je proglašena sedmodnevna žalost, a premijer Marijano Rahoj objavio je tri dana žalosti u celoj zemlji.

Povređene u ovoj nesreći obišao je španski kralj Huan Karlos.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA