Uvoz na severu veći nego u ostala tri dela Srbije zajedno

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Vojvodina i Beogradski region imaju najveće stope uvoza i izvoza, dok jug i istok zemlje vidno zaostaju

  • 0

Beograd i Vojvodina dominiraju u ukupnom izvozu i uvozu Srbije, dok ostali regioni, a posebno jug i istok države, zaostaju. Predsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović smatra da razlozi za to mogu biti koncentracija glavnih spoljnotrgovinskih kompanija u regionu Beograda i Vojvodine, ali i nedovoljno razvijena infrastruktura i manji priliv stranih investicija u na jugu i istoku zemlje.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prošloj godini najveće učešće u izvozu Srbije imala je Vojvodina - 37,2 odsto, zatim Beogradski region - 23,5 odsto.  Za njima slede Šumadija i Zapadna Srbija - 20 odsto, a na kraju su Južna i Istočna Srbija sa 19 odsto.

S druge strane, najveće učešće u uvozu imao je region Beograda sa 45,5 odsto, Vojvodine 30,3 odsto, Šumadije i Zapadne Srbije 13,2 odsto, Južne i Istočne Srbije 9,9 odsto.

Vesović je objasnio da veliki broj kompanija koje se bave uvozom ili izvozom imaju sedište u Beogradu, gde se carini roba, što statistika beleži kao mesto ulaska. Međutim, to ne znači da će sve što je uvezeno završiti upravo u tom regionu, kao i da je sva roba koja se izvozi proizvedena baš u Vojvodini i Beogradu.

- Ipak, moramo da uvažimo činjenicu da najveći deo našeg izvoza koji beleži suficit jeste poljoprivredno-prehrambena industrija, a najveći deo kompanija koje se bave proizvodnjom tih proizvoda koncentrisan je u regionu Vojvodine i delom u Beogradu - naglašava Vesović.

On smatra da dominacija Beograda i Vojvodine u ukupnom izvozu i uvozu ukazuje i na činjenicu da jug i istok zemlje počinju sve više da zaostaju, a uzrok tome je nedovoljno razvijena infrastruktura i blizina auto-puta.

- Zbog bolje putne mreže i infrastrukture Vojvodina i Beograd su mesta gde najveći investitori, svetske multinacionalne kompanije, žele najviše da ulažu, što te regione čini razvijenijim i dominantnijim u spoljnotrgovinskoj razmeni - zaključio je Vesović.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA