NAŠ, A GENIJE: Niški matematičar najbolji na svetu!

Mladi matematičar iz Niša, Žarko Ranđelović, osvojio je zlatnu medalju na 54. Međunarodnoj olimpijadi u Kolumbiji, a njegov sugrađanin Ivan Damnjanović bronzu

  • 18

Žarko Ranđelović, učenik trećeg razreda specijalizovanog matematičkog odeljenja niške Gimnazije "Svetozar Marković", osvojio je zlatnu medalju na 54. Međunarodnoj olimpijadi, održanoj u Kolumbiji.

Ranđelović je bio najbolji u konkurenciji takmičara iz 103 zemlje. Veliki uspeh postigao je i Ivan Damnjanović, učenik drugog razreda niške Gimnazije "Bora Stanković" kojem je pripala bronza.

U srpskom timu bila su i dva učenika Matematičke gimnazije iz Beograda, od kojih je jednom pripala srebrna a drugom bronzana medalja, što je Srbiji u ekipnom plasmanu obezbedilo 34. mesto.

Žarkov otac Jugoslav Ranđelović kaže za naš portal da se nadao sinovljevom uspehu.

- Žarko je izuzetno talentovan i godinama osvaja nagrade na takmičenjima iz fizike i matematike. Pretpostavljam da je ta ljubav prema matematici nasledna, jer sam i ja obožavao ovu nauku. Hteo sam da studiram matematiku, ali u moje vreme tog odseka nije bilo na niškim fakultetima pa sam upisao elektroniku. Žarko najavljuje da će studirati matematiku, mada sam ja pre za informatiku i računarstvo ali je odluka na njemu. Planira da školovanje nastavi van zemlje, naravno ako dobije neku stipendiju, jer svi živimo od 25.000 dinara, kolika su nam ukupna primanja. Žarko ima gradsku stipendiju od šest hiljada dinara, ali to su skromna sredstva za sve ono što treba da postigne – priča ponosni otac .

Jugoslav kaže da se Žarko potajno nadao zlatu na matematičkoj olimpijadi ali da je strahovao od "istočnjaka".

- Ta deca iz Japana, Koreje, Kine... su prave "ajkule" pa se Žarko bojao njihove konkurencije. Međutim, pokazalo se da je njegov strah bio neosnovan, što potvrdjuju i mnoge prethodne nagrade koje je dobijao. Ovo je kruna njegovog uspeha, a to je postigao zahvaljujući svom profesoru matematike Milošu Milosavljeviću, koji ga je pripremao za olimpijadu – kaže ponosni otac.

Veselo je i u domu Damnjanovića, gde se slavi Ivanova bronza.

- Oduševljeni smo, ovo je dokaz da ova zemlja ima budućnost. Moja supruga je otputovala sa Ivanom, noćas su se javili da nam kažu da čekaju dodelu priznanja. Očekujemo ih u sredu a dočekaćemo ih kako zaslužuju, kao pobednike – kaže Ivanov otac Goran.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dalibor

    28. jul 2013 | 16:01

    Svaka cas momce! Ma sve imamo! Pametni i vredni ljudi, lepe zene. Samo nemamo ko da nam vodi ovu krasnu drzavu!

  • Srdjan

    28. jul 2013 | 16:01

    Svaka cast

  • Su021

    28. jul 2013 | 17:01

    Bravo! Nije mi jasno koji majmun udara dislajk na normalne komentare?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA