Mađarski jezik na Pravnom fakultetu u Novom Sadu

U autorskom tekstu za novosadski list "Mađar so", predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec kaže da će ovaj projekat finansirati Naučno društvo vojvođanskih Mađara

  • 0

Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu ponovo će biti organizovana nastava na mađarskom jeziku. Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec kaže da je Nacionalni savet Mađara sa Naučnim društvom vojvođanskih Mađara sklopio sporazum o  finansijskoj podršci nastave na mađarskom jeziku na tom fakultetu.

Korhec u autorskom članku za novosadski list "Mađar so" ("Magyar szo") kaže da "mađarska reč nije utihnula" na Pravnom fakultetu zahvaljujuchi profesoru Jožefu Salmi, koji je, "na svoju ruku i o svom trošku" za smanjeni broj zainteresovanih produžio nastavu na mađarskom jeziku.

- Profesor Salma je očuvao vatru, a sada će, uz podršku Nacionalnog saveta Mađara i uključujući i ostale mađarske predavače, biti omogućeno jačanje i institucionalizovanje obrazovnih aktivnosti, naveo je Korhec.

On u tekstu podseća da je osamdesetih godina prošlog veka nastava na mađarskom jeziku bila zastupljena u institucionalnom sistemu Univerziteta i Pravnog fakulteta u Novom Sadu, da je funkcionisao stručni lektorat i da su brojni asistenti, docenti i profesori zainteresovanim studentima predavanja i vežbe držali na mađarskom jeziku.

- Početkom devedesetih godina rukovodstvo fakulteta prilagodilo se očekivanjima velikosrpske ideologije koja je tada vladala, što je za posledicu imalo da su mnogi mađarski univerzitetski predavači oterani, smatra Korhec.

(M. Stojanović / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA