POMOZITE: Zalihe krvi na minimumu, odlažu se operacije!

Institut za transfuziju krvi Srbije moli građane da daju krv kako bi se sprečila kriza većih razmera i omogućilo pravovremeno zbrinjavanje bolesnika kojima je transfuzija krvi neophodna za lečenje i oporavak

  • 7

Institut za transfuziju krvi Srbije upozorio je da su rezerve krvi na minimumu i da će, ukoliko se odziv dobrovoljnih davalaca ne poveća, već u toku dana doći do odlaganja određenih operacija.

- Ukoliko se odziv građana hitno ne poveća, već u toku dana će doći do odlaganja operacija - ističe se u saopštenju i objašnjava da će "prioritet imati vitalno ugroženi pacijenti, a otkazivaće se elektivne, takozvane hladne operacije".

Institut "poziva i moli građane da daju krv kako bi se sprečila kriza većih razmera i omogućilo pravovremeno zbrinjavanje bolesnika kojima je transfuzija krvi neophodna za lečenje i oporavak".

Potrebna je krv svih krvnih grupa, a sada je najizraženiji deficit krvi A i nulte krvne grupe, navodi se u saopštenju.

Očekivani dnevni priliv u institutu narednih dana je oko 100 jedinica krvi, "što je daleko manje od realnih potreba koje iznose 250 do 300 jedinica krvi neophodnih za lečenje bolesnika u beogradskim zdravstvenim ustanovama".

Građani mogu da daju krv u Institutu za transfuziju krvi Srbije, Ulica Svetog Save 39, svakog dana od 7 do 19 sati, subotom od osam do 15 sati, u Urgentnom centru u ambulanti za fizikalnu terapiju od 9 do 16 sati i u autobusu na Trgu republike od 9 do 19 sati svakog dana osim nedelje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    29. jul 2013 | 16:03

    Davalac sam krvi, ali, ne razumem kako i sta ocekujete od "matore" nacije. Gledajte malo kad prolazite ulicom, vise penzionera nego mladih... Niko se ne usudjuje da osnuje porodicu u ovoj zemlji... Sve vise nasih ide napolje, daleko od ovoga...

  • Bojan71

    29. jul 2013 | 15:54

    Slazem se sa vasim apelom,ali narod je omalokrvio jer nemaju sta da jedu!Ispostili su ih politicari!!

  • Marko

    29. jul 2013 | 16:40

    Država svake godine izvozi krv, a onda apeluje na građane da budu humani. Za ti vreme ukinuli su sve sitne privilegije koje su imali dobrovoljni davaoci krvi. Mogle bi mobilne ekipe Zavoda za transfuziju da obiđu prvo Vladu Srbije, zatim skupštinu, ministarstva i državne agencije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA