Marković: Struja će 2014. biti skuplja 60 odsto

Marković: "Od 2015. cenu struje će određivati slobodno tržište. Sa ovom cenom struje, Srbija je energetski najneefikasnija zemlja u Evropi"

  • 0

Generalni direktor "Elektroprivrede Srbije" Dragomir Marković kaže da će cena struje u Srbiji do kraja 2014. godine porasti 60 odsto. On tvrdi da je sa ovom cenom struje Srbija energetski najneefikanija zemlja u Evropi. Osim niske cene, EPS ima problem i sa velikim dugovima privrede i građana za potrošenu električnu energiju.

Marković objašnjava da poskupljenje 2014. godine može da se desi odjednom ili postepeno, i dodaje da će od 2015. u Srbiji biti potpuno otvoreno tržište električne energije, koje će samo regulisati tu cenu. On smatra da niska cena električne energije u Srbiji, najniža u Evropi, stimuliše neracionalnu potrošnju i onemogućava investicije EPS-a.

- Srbija je sa prosečnom cenom od pet evrocenti za kilovat sat energetski najneefikasnija zemlja u Evropi - kazao je Marković.

On podseća da je EPS u 2011. godini proizveo rekordnu količinu struje, više od 36 milijardi kilovat sati, i da zahvaljujući tom rezultatu i povećanju efikasnosti očekuje pozitivan rezultat u godišnjem izveštaju.

Prema njegovim rečima, dugovanja za struju se u poslednjih nekoliko godina kreću od 700 do 900 miliona evra, po pola privreda i građani.

- EPS tuži dužnike i na sudu pokušava da naplati dugovanja, i to je jedina mera koja može da donese rezultate, ali sada to mora da se radi ubrzano, jer novi Zakon o zaštiti potrošača predviđa kraće rokove za zastarevanje dugova, kazao je Marković.

(M. Stojanović / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA