STIŽE I U SRBIJU: Nevreme tutnji po Hrvatskoj, čupa stabla i antene (VIDEO)

Oko 16 sati u Zagrebu je počeo da duva orkanski vetar, koji se potom proširio i na druge delove zemlje i na nekoliko mesta zaustavio saobraćaj ili prekinuo dovod struje. Zahlađenje se očekuje i u našoj zemlji

  • 10

Veliko nevreme koje je pogodilo pojedine delove Hrvatske izazvalo je kolaps u saobraćaju i pričinilo ogromnu materijalnu štetu. Prema prognozama, zahlađenje se očekuje i u Srbiji.

Kako piše hrvatski danas.net.hr, Zagrepčane je, oko 16 časova, iznenadio orkanski vetar. U samo nekoliko minuta izazvao je haos u centru grada, gde je jedna žena povređena, na uglu ulica Mesničke i Ilice, kada je na nju sa zgrade pala odlomljena antena.

Kada je o Srbiji reč, nakon najtoplijeg dana ove godine, stiže nam i zahlađenje. Naime, prema podacima dostupnim na sajtovima RHMZ i accuweather.com, u večernjim satima očekuje se nagli pad temperature i pljuskovi sa grmljavinom. To će usloviti i znatno prijatnije temperature u utorak, 30. jula, kada se očekuje maksimalno od 29 do 34 stepena.

U Klaićevoj ulici u Zagrebu jedno drvo palo je preko sve tri saobraćajne trake. Jak vetar odlomio je i reklamu na uglu Ilice i Gundulićeve, a pukom srećom niko nije povređen. Međutim, nestalo je struje, pa su tramvaji prestali da voze, zbog čega vozila stoje duž cele Ilice, sve do raskrsnice sa Frankopanskom.

- Usled oštećenja kontaktne mreže na Trgu bana Josipa Jelačića, tramvajski saobraćaj preusmeren je na Glavnu stanicu. Nadalje, tramvajske linije koje saobraćaju u smeru Dubrave i Dupca, skraćene su do okretnice u "Maksimiru". Na deonici od "Maksimira" do Dubrave putnike će prevoziti autobusi - saopštili su iz ZET-a.

U Istri se usled nevremena više jedrilica i barki nasukalo duž obale, a najgore je, prema informacijama s terena, bilo u Poreču i Umagu. Informacija o povređenima za sada nema.

Desetak metara duga jedrilica italijanskih nautičara potonula je nakon udara u lukobran umaške luke.

Olujni vetar i crni oblak oko 16:45 sati digao je vrtloge prašine i na Kamenjaku. Nevreme je zahvatilo i ceo jug Istre. Nakon 17 sati počela je da pada kiša, a vetar je ipak oslabio.

Kako javlja 24sata.hr, evropski centar za prognoziranje oluja objavio je najviši stepen opasnosti, nivo 3, za područje severne Italije i Istre, što ukazuje na izuzetnu opasnost od vrlo jakih oluja.

Jak vetar, koji je oko 17 sati počeo da duva u Rijeci i okolini, svoje prve posledice ostavio je u centru Lovrana već oko 17:20, kada se ispred galerije Laurus na više vozila srušilo dugogodišnje stablo.

Na teren je odmah izašla ekipa JVP Opatija i Lovran, koja s dva vozila i šest vatrogasaca trenutno raščišćava teren i uklanja prepolovljeno stablo. Kolika je šteta na automobilima riječke, zagrebačke i strane registracije biće utvrđeno nakon uviđaja koji je u toku. Povređenih nema.

- Ovo je prva današnja intervencija na Liburniji uzrokovana najavljivanim nevremenom, a nadamo se i poslednja - rekao je opatijski vatrogasni komandant Gordan Pilinić.

Snažan vetar duva i u Zagorju. Vatrogasci već imaju 20-ak intervencija, a najviše se radi o stablima koja su pala i na nekim mestima oštetila električne vodove, zbog čega su neki delovi Zagorja kao i grad Krapina nakratko ostali bez struje.

(Telegraf.rs / Izvori: danas.net.hr, 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA