Kenedija greškom upucao špijun!

Ubistvo Džona Kenedija je tokom decenija objašnjavano raznim zavereničkim teorijama, a 75 odsto Amerikanaca i dalje ne veruje u zvaničnu verziju o jednom, usamljenom strelcu

  • 5

Najnoviji dokumentarni film o atentatu na bivšeg američkog predsednika Džona Kenedija donosi nove dokaze, prema kojima je drugi, fatalni hitac, slučajno ispalio jedan od agenata tajne službe zadužen za bezbednost predsedničkog konvoja u Dalasu.

Ubistvo Džona Kenedija je tokom decenija objašnjavano raznim zavereničkim teorijama, a 75 odsto Amerikanaca i dalje ne veruje u zvaničnu verziju o jednom, usamljenom strelcu. Vođene su brojne istrage kako bi se dokazalo da je 35. predsednik SAD pogođen sa dva metka ispaljena s dva različita mesta.

Autori novog dokumentarnog filma "JFK: The Smoking gun", koji bi trebalo da bude emitovan u novembru, povodom 50-godišnjice od Kenedijeve smrti, ističu da je fatalni metak slučajno ispalio agent tajne službe Džordž Hiki, koji se vozio u konvoju, u kadilaku iza predsedničkog automobila.

Ova najnovija verzija je plod četvorogodišnjeg istraživanja veterana australijske policije Kolina Meklarena, koji svoju teoriju zasniva na radu Hauarda Donahjua, koji je 20 godina prikupljao dokaze o atentatu na Kenedija.

Meklaren i Donahju navode da su Hiki i njegove kolege iz tajne službe noć uoči dolaska Kenedija u Dalas proveli u pijančenju, te da su sledećeg dana bili mamurni. Meklaren tvrdi da je pronašao i dokaz da Hiki nije prošao obuku za rukovanje poluautomatskim pištoljem "ar-15", koji je tog dana nosio.

- To je bio prvi put da prati predsednika u automobilu i prvi put da drži taj tip oružja - rekao je Meklaren u izjavi za "Hafington post".

Prema njegovoj teoriji, nakon prvog pucnja, kojim je Kenedi pogođen u vrat, Hiki je zgrabio svoj pištolj, ali je usled iznenadnog kočenja konvoja slučajno povukao oroz i ispalio metak koji je predsednika pogodio u potiljak.

Meklaren tvrdi da je Hikijev pištolj bio drugačijeg kalibra od municije koju je koristio Li Harvi Osvald, koji je 1964. jedini optužen za ubistvo Kenedija.

- To je tragična nesreća koja se dogodila u žaru akcije. Sve je zataškano uz pomoć predsednikovog brata Roberta Kenedija, kako tajna služba ne bi bila osramoćena - naglasili su Meklaren i Donahju.

Agent Hiki, koji je preminuo pre dve godine, izjavio je dan nakon atentata u Dalasu da je potegao oružje kada je čuo prvi pucanj, ali da nije pucao.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA