Er Srbija do kraja godine dobija 10 Erbas aviona!

"Etihad" će kupiti 49 odsto Jata, a država će sa preostalih 51 odsto ostati većinski vlasnik nacionalnog avio-prevoznika, koji će promeniti ime u Er Srbija. Arapi ulažu 100 miliona dolara u zajedničku kompaniju

  • 1

Skupština Jat ervejza i Odbor direktora nacionalne avio-kompanije danas će zvanično odobriti planirano strateško partnerstvo sa Etihadom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, od koje će Er Srbija, kako će se zvati zajednička kompanija, do kraja godine dobiti 10 Erbas aviona, potvrdio je Tanjugu pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Milutin Popović.

On je rekao da će Etihad kupiti 49 odsto Jata i da će država, sa preostalih 51 odsto, ostati većinski vlasnik nacionalnog avio-prevoznika koji će promeniti ime u Er Srbija. Predviđeno je da Etihad uloži 100 miliona dolara u zajedničku kompaniju, a toliko će investirati i država Srbija, rekao je Popović.

- Ta transakcija obuhvata Jat, Suport i Jat ketering - kazao je Popović.

Zajednička kompanija, koja će imati tri menadžera iz Etihada, odmah će uzeti na lizing dva "erbasa 319" i ugovoreno je, kako je rekao, još osam do kraja godine. Popović je, takođe, demantovao informacije pojedinih medija da će biti smenjen v. d. generalnog direktora Jat ervejza Velibor Vukasisnović.Ostalo je još da Etihad i Jat potpišu sporazum o strateškom partnerstvu, kao što je ranije najavljeno, 1. avgusta u Beogradu, dodao je Popović. Stručnjaci očekuju da bi udomljavanje srpskog nacionalnog avio-prevoznika trebalo da donese konačno rešavanje problema u poslovanju Jata.

Dokument o strateškom partnerstvu bi u ime Vlade Srbije trebalo da potpiše prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je ranije nagovestio promenu imena nacionalne avio-kompanije u Er Srbija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuba jatovac

    30. jul 2013 | 23:57

    Hvala JAT-u za predivnih 40 godina koje sam proveo radeći u njemu.Slava mu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA