Od 1. avgusta prestaje prodaja goriva D2 i BMB 95

Umesto tih naftnih derivata, od sledećeg meseca će se za potrebe traktora, vojnih, železničkih vozila i plovila prodavati gasno ulje 0,1, kome još uvek nije određena cena

  • 3

Dizel D-2 i benzin BMB 95, koji nisu u skladu sa standardom goriva "evro 5", neće se od 1. avgusta više prodavati na benzinskim pumpama u Srbiji.

Umesto tih naftnih derivata od sledećeg meseca će se na benzinskim stanicama za potrebe traktora, vojnih, železničkih vozila i plovila prodavati gasno ulje 0,1.

U NIS-u kažu da su zalihe D-2 potrošene još u proleće, a da je za seljake u međuvremenu NIS proizvodio nešto izmenjeni dizel D-2 s poboljšanim ekološkim karakteristikama.

Novo gorivo, gasno ulje koristiće: idustrijske i građevinske mašine, vojska, železenica, brodari, a najviše poljoprivrednici. Prodavaće se isključivo na određenim pumpama, uglavnom u naseljenim mestima i na lokalnim putevima, ali ne i na magistralnim i auto-putevima.

Petar Stanojević, pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine kaže da je namenjen za privredu, a ne široku upotrebu.

- Kontrolisaće se tako što će vozači pri kupovini morati da daju saobraćajnu dozvolu. Znači tačno namenski se kupuje za vozilo - kaže Stanojević.

Poljoprivrednici će morati da pokazuju i potvrdu da su registru gazdinstva, ali će za njih i dalje važiti niže cene. Međutim, seljaci traže i da im gorivo uvek bude dostupno.

S druge strane, predsednik kompanije "Nafta a.d." Nebojša Atanacković kaže da se još uvek ne zna šta će to značiti za potrošače, jer se još uvek ne zna ni cena gasnog ulja, niti kako će biti regulisano pravo za kupovinu ovog ulja. 

- Ne znamo s kojim cenama će NIS izaći i na koji način će se regulisati kupovina gasnog ulja. Trebalo bi da se kupuje na benzinskim pumpama, ali nije poznato kako će dozvole za kupovinu izgledati. Za sada postoji datum kada to stupa na snagu, ali nema rešenja kako će se sprovoditi. Ne postoje prateći dokumenti koji to objašnjavaju - kaže Atanacković.

Dizel D2 i benzin BMB od 95 oktana, domaće proizvodnje, trebalo je pre dve godine da prestanu da se prodaju, ali njihova proizvodnja i prodaja nastavljena dok se ne završi modernizacije Rafinerije Pančevo i dok se ne potroše zalihe tih naftnih derivata.

(M. B. / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Frace

    30. jul 2013 | 17:04

    Gorivo za polj. masine ce verovatno kupovati samo registrovana gazdinstva tako da je ce ovo dokrajciti male poljoprivrednike.

  • kosic

    30. jul 2013 | 18:10

    bmp 95 se proddaje u čitavoj evropi a naši bacaju prasinu u oči pa netsipa se 95 samo u euro 2-3 motore

  • ivan

    30. jul 2013 | 16:46

    Koga boli ona stvar...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA