Za fabriku čipova potrebno 2.500 stručnjaka

- Država i univerziteti bi trebalo da naprave stratešku saradnju i da povećaju kvote za upis IT stručnjaka. Neophodno je i da se njima poboljšaju uslovi rada u Srbiji - kaže Jelena Jovanović iz PKS

  • 2

Da li će Ujedinjeni Arapski Emirati graditi fabriku čipova u blizini beogradskog aerodroma, trebalo bi da bude odlučeno narednih dana.

Od procene Kalduna Kalifa al Mubaraka, generalnog direktora kompanije "Mubadala", savetnika za strateška pitanja princa Muhameda al Zajeda i izveštaja timova koji su prethodnih meseci dolazili u Srbiju zavisi investicija vredna oko četiri milijarde dolara.

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidar Laganin kaže da je u toku predinvesticiona faza prikupljanja informacija za projekat izgradnje fabrike čipova i da SIEPA pomaže u tom poslu, koji je tehnološki izuzetno zahtevan.

- Mnoge informacije su obrađene i ukazuju na to da idemo u dobrom smeru, pošto predstavnici arapske kompanije nastavljaju razgovore sa nama. Svaki investicioni projekat predstavlja sklapanje mozaika, a u projektu fabrike čipova taj mozaik je izuzetno kompleksan - kaže Laganin.

Postavljanje temelja za izgradnju fabrike značilo bi i upošljavanje minimum 1.000 radnika, ali potencijalni investitori kao osnovnu zamerku ističu nedostatak kadra u IT sektoru u Srbiji.

Sekretar Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Srbije Jelena Jovanović napominje da u našoj zemlji ima svega oko 5.000 IT stručnjaka i da to nije dovoljno za razvoj ove delatnosti.

- Država i univerziteti bi trebalo da naprave stratešku saradnju i da povećaju kvote za upis IT stručnjaka. Neophodno je i da se njima poboljšaju uslovi rada u Srbiji, jer su toliko cenjeni u inostranstvu da naši studenti već u trećoj i četvrtoj godini odlaze tamo zbog boljih uslova rada - smatra Jovanovićeva.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti/ Z. Radović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rade

    30. jul 2013 | 23:23

    Da ste otvorili u Nisu te strucnjake bi vec imali ali jak je beogradski lobi. Pored toliko razvijene industrije zar ne mkze nesto da bude van bga...jer to bgu nece toliko doprineti koliko hoce manjem mestu...a i plus ti ljudi iz manjib mesta se nece seliti za bg.

  • Vlada

    31. jul 2013 | 00:01

    Evo vam ga moj cale. On je najbolji strucnjak. Sve zna i u sve se razume a pojma nema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA