Cena krize - 14 hiljada milijardi dolara!

Finansijska kriza, koja je pogodila svet u periodu od 2007. do 2009, "pojela" je celu jednu ekonomsku godinu SAD, odnosno 14 biliona dolara

  • 3

Finansijska kriza koja je pogodila svet u periodu od 2007. do 2009. "pojela" je celu jednu ekonomsku godinu SAD, odnosno 14 biliona dolara.

Prema istraživanju ekonomista iz odseka Federalnih rezervi u Dalasu, koje prenosi "Hafington post", to je "konzervativna" procena ekonomske štete.

Suma koja iznosi skoro ceo američki godišnji BDP dobijena je na osnovu onoga što predstavlja direktne gubitke, ali i na osnovu štete koja je u krizi naneta budućem ekonomskom rastu.

Ovaj tim ekonomista je naveo i da će nova pravila i zakonske uredbe do kojih je došlo tokom krize, dodatno usporiti američku ekonomiju, ali i da će je verovatno na neki način zaštiti i sprečiti da ponovo negde "ispari" 14 biliona dolara.

- Prema našim procenama, uzimajući u obzir prilično mlak ekonomski oporavak, smatramo da je cena krize u SAD verovatno i veća od godišnjeg BDP-a. Zato je sada ključno identifikovati primarne razloge za krizu i implementirati efektne mere kako bi se izbegle slične epizode u budućnosti, koje prete da budu mnogo ozbiljnije i čije bi cene i posledice bile veće čak i od onoga što je učinila ova kriza - kaže se u istraživanju.

Procene ekonomista iz Dalasa se nalaze negde na sredini dosadašnjih procena koje s kreću između 13 i 22 biliona dolara. Istraživanje ukazuje i na to da je potencijalni ekonomski rast drastično umanjen u odnosu na period pre krize.

(Telegraf.rs / B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    31. jul 2013 | 12:59

    Treba svi da se dogovore ceo svet da se dugovi storniraju da se istampaju nove pare i pocne sve iz pocetka

  • VforV

    31. jul 2013 | 15:22

    ...sto je nemoguce,jer ne pita se ceo svet,vec nekolicina,svega par porodica. Nije im u interesu,a i savremeno doba zamisljeno je tako da se zivi u duznickoj krizi... Sto se tice stampanja novca(bez pokrica)moze se samo amerikancima,mrtvim i odvratnim

  • Tutor

    31. jul 2013 | 21:53

    Taman koliko su Ameri duzni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA