ASANŽ: Mediji da budu kao Vikiliks!

Osnivač Vikiliksa kaže da presuda izrečena vojniku Bredliju Meningu, koji se tereti za odavanje poverljivih podataka Vikiliksu, pokazuje da novinari sada moraju da se bore "rame uz rame", kako bi sačuvali svoje izvore

  • 1

Presuda Bredliju Meningu, koji se tereti za odavanje poverljivih podataka Vikiliksu, pokazuje da novinari sada moraju da se bore rame uz rame kako bi sačuvali svoje izvore, kaže osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž kaže da presuda izrečena vojniku Bredliju Meningu, koji se tereti za odavanje poverljivih podataka Vikiliksu, pokazuje da novinari sada moraju da se bore "rame uz rame" kako bi sačuvali svoje izvore.

U intervjuu koji je dao neposredno posle izricanja presude Meningu, Asanž je izjavio da medijske organizacije treba da slede primer Vikiliksa kada je reč o čuvanju svojih izvora.

Američke novinarske organizacije uglavnom izbegavaju da brane svoje izvore, ali došlo je vreme da se to promeni, naglasio je Asanž.

Asanž je istakao da je "obaveza svakog novinara da zaštiti svoje izvore − i tehnički ako je to moguće − i obezbedi im zakonsku i političku podršku", preneo je AP.

Ocenio je, takođe, da je proces protiv Meninga opasan presedan i primer ekstremizma u nacionalnoj bezbednosti, kao i da suđenje nikad neće biti pošteno.

Asanž se obratio javnosti iz ambasade Ekvadora u Londonu, gde se nalazi više od godinu dana, kako bi izbegao izručenje Švedskoj, zbog optužbi za seksualno uznemiravanje.

Sudija američkog vojnog suda presudila je da je vojnik Bredli Mening, koji se tereti za odavanje poverljivih podataka Vikiliksu, kriv po većini od 21 tačke optužnice, ali ne i za naozbiljniju − pomaganje neprijatelju.

MENING OSUĐEN NA DOŽIVOTNU

Uprkos tome, Mening bi ipak mogao da bude osuđen na doživotnu robiju, tačnije, na 136 godina zatvora, ako mu posle saslušanja danas, bude izrečena maksimalna kazna.

Dok su se pristalice Meninga juče okupile ispred vojne baze Fort Mid u Merilendu, pružajući podršku bivšem analitičaru obaveštajne službe, optuženom za najveće odavanje poverljivih informacija u američkoj istoriji, u javnosti su se čula i suprotna mišljenja.

U Vašingtonu, predstavnici republikanskih i demokratskih lidera Komiteta za obaveštajna pitanja, izjavili su u zajedničkom saopštenju da je "pravda zadovoljena".

- Mening je ugrozio našu nacionalnu bezbednost, narušio poverenje javnosti i sada je optužen za više ozbiljnih krivičnih dela - navodi se u saopštenju.

Organizacija "Reporteri bez granica" ocenila je da je presuda Meningu "obeshrabrujuće upozorenje onima koji šire informacije, protiv kojih administracija predsednika SAD Baraka Obame sprovodi ofanzivu bez presedana", kao i da ugrožava budućnost istraživačkog novinarstva zastrašujući i ućutkujući izvore informacija.

Mediji ocenjuju da bi ishod presude Meningu mogao da utiče i na krivični proces protiv Edvarda Snoudena, ako on ikada bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA