Pravoslavni sveštenik može da ima seks samo ponedeljkom!

Sreda i petak su posni dani, a utorkom i četvrtkom su pripreme za post i tad nije dozvoljen seks. Nedeljom je liturgija, a subotom priprema za liturgiju. Ipak, u praksi je malo drugačije, potvrđuju sveštenici

  • 13

Postoji mnogo odredbi u pravoslavnom svetu za koje nikada verovatno niste čuli, poput one da pravoslavni sveštenik može da ima seks jednom nedeljno, i to ponedeljkom!

Pravila su jasna: sreda i petak su posni dani i tad nije dozvoljen seks, nedeljom je liturgija, a subota je priprema za liturgiju. Utorak i četvrtak su pripreme za post sredom i petkom. Sve u svemu, ponedeljak ostaje jedini slobodan za bračne "obaveze".

Međutim, u praksi je malo drugačije, a to za Telegraf potvrđuju i sveštenici SPC koji nisu želeli da im se navode imena, iz očiglednih razloga.

- Naravno da znam za ta pravila, ali rekao bih da se danas toga slabo ko pridržava. Sa svojom ženom seks ne praktikujem jedino subotom i nedeljom zbog svete liturgije, a ostalim danima smatram da to nije greh - kaže za naš portal sveštenik (ime poznato redakciji) s Novog Beograda.

Crkva propisuje da sveštenik ne može postati onaj ko je imao seksualne odnose pre braka. Međutim, i ovo pravilo se u poslednje vreme često krši.

- Vremena su takva, retko ko u brak ulazi nevin, pa tako je slučaj i s kandidatima za sveštenika. Ta pravila su donošena u vreme patrijarhalnog poretka koji je bio u svom punom jeku - kaže za Telegraf verski analitičar Živica Tucić.

Za obične vernike seks se zabranjuje tokom posta, međutim, uz odobrenje nadležnog sveštenika ili episkopa. Ukoliko postoji mogućnost da je brak u krizi bez seksualnih odnosa, bračni par može da upražnjava seks.

Posle razgovora sa sveštenicima i teolozima dolazimo do zaključka da je u slučaju pravila oko seksa u Pravoslavnoj crkvi mnogo toga zastarelo i vreme im je da se menjaju. Do tada, pravila su tu da bi se kršila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravoslav

    5. avgust 2013 | 12:08

    Nikad nigde u Svetom Pismu seks nije spomenut kao greh niti su Bog preko svojih izaslanika i Isus spominjali pravila upraznjavanja istog. Greh je prevara, preljuba i bludnicenje, tj. prostitucija, odnosno seks za pare ili iz interesa. Pravilima koja je covek izmislio, sam je sebi stavio jaram na vrat.

  • ivana

    5. avgust 2013 | 11:57

    POVRAĆA MI SE OD OVIH PRAVILA.....KOJE JE NEKI ČOVEK DEBIL SMISLIO I ODREDIO....BEŽI BRE....LUDACI....

  • vanjolina

    5. avgust 2013 | 12:45

    Lepo moj tata kaze " od nasih svestenika,gorih sektasa nema" pretvorice nam veru u sektu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA