DŽONI ŠTULIĆ: „Gozba” nije album!

"Niti znam šta se događa, niti je to album. To je Jutjub! Zidne novine koje svako može da gleda kako hoće", rekao je frontmen "Azre" u intervjuu za list "Politika"

  • 0

Branimir Džoni Štulić nedavno je na svom Jutjub kanalu objavio novi album pod nazivom "Gozba", na kojem se nalazi 15 pesama. U intervjuu za "Politiku", legendarni frontmen "Azre" demantovao je da je reč o albumu.

- Niti znam šta se događa, niti je to album. To je Jutjub! Zidne novine koje svako može da gleda kako hoće - rekao je Štulić za ovaj dnevni list, a na konstataciju da se na tim „muzičkim zidnim novinama" nalazi i jedna nova, autorska pesma potvrdno je odgovorio.

- Ima i novih. "Kraljević Marko" je nova, ali sam je postavio još pre godinu dana kao instrumental. Dosta sam se naradio. A to sam i hteo. Da obradim starogradske, narodne, neke novokomponovane, one koje vrede, njih tri stotine - rekao je čuveni muzičar, koji je objasnio zašto je izabrao naslov "Gozba".

- Kada imate nakupinu, morate i naslov da stavite. A to je teško. Znate, kada imate javnu menzu, a muzika svira, pa vam je to kao neki festival, nema festivala bez gozbe. Bez gozbe muzika ne ide. Nekoliko dana sam o tome razmišljao. I to daje ton celom materijalu. Kao i knjiga. Iako je ovo što sam postavio na "Jutjub" bilo kao gradnja Keopsove piramide, po Herodotu. Od vrha do dna. Prvo nabacite kamenje, a onda počnete umetnički da razmišljate - rekao je Džoni Štulić.

On je istakao da je posao oko sakupljanja i obrade narodnih, starogradski, nekih novokomponovanih pesama završio, i dodaje i da ima svoje pesme, ali ih "ne daje vani". Na pitanje da li ćemo ih nekada čuti, rekao je kratko: "Ne znam."

- Ako odlučim da ih delim, ne znam kojoj organizaciji da ih dam. Nema razlike - rekao je poučen gorkim iskustvom iz osamdesetih godina prošlog veka, kada je nakon samo godinu dana ogorčen izašao iz Sokoja, jer ni tada nije uspevao da zaštiti svoja dela.

- Otkako sam počeo da radim, osamdesete godine, morao sam da se učlanim u Sokoj. Uradio sam to, a Sokoj je od osamdesete trebalo da mi kvartalno uplaćuje. Ali morali su na kompjutere da pređu. I godinu dana kasnije, prekinuo sam sa njima. Onda sam radio sa "Jugotonom", jer je bilo bolje i mrvicu da dobijem. Doduše, tada nije bilo mnogo velikih kompozitora. Bregović i ja. A tada je bilo zlatno vreme. Kako li je tek sada?! - pita se Štulić.

Dodaje i da gleda jednog malog kanarinca koji se popeo na prečku i koji, šali se, možda i nije kanarinac već vrabac ofarban u žuto. Ako je tako, smejući se objašnjava, onda je sigurno došao iz Srbije, kako bi to Minimaks nekada rekao.

A gleda, kaže, i mnogo diskova ispred sebe. Klasičnu muziku, na primer, Verdija, Mocarta, Vagnera...

- Ima njih pet velikih kompozitora i ako biste od njih napunili jedan disk to bi bila velika stvar. Ovo ostalo je samo punjenje. Verdi je pravio neke baš slatke pesme... Brega se vrlo dobro drži. Napravio je pet slatkih pesama. Jedino je Dedić napravio više od njega. Deset! I, oni su najbolji u dvadesetom veku - kategoričan je Štulić.

A na pitanje gde je tu on, odgovorio je:

- Ja tu ne spadam. Ja tu dođem pride. Gozba! - zaključio je Štulić.

(Telegraf.rs / Izvor: "Politika")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA