Banke ubrzano povlače kapital!

Mnoge banke u istočnoevropskim zemljama su u potpunom ili većinskom vlasništvu matičnih banaka sa Zapada, koje u poslednje vreme smanjuju kreditne aktivnosti

  • 2

Strane banke su u prvom tromesečju ove godine ubrzale povlačenje kapitala iz centralne i istočne Evrope, pokazao je najnoviji izveštaj EBRD-a.

To je više nego u poslednjem tromesečju 2012. godine, kada su njihova sredstva u tim zemljama smanjena za 0,2 odsto, naveo je EBRD.

Mnoge banke u istočnoevropskim zemljama su u potpunom ili većinskom vlasništvu matičnih banaka sa Zapada, koje u poslednje vreme smanjuju kreditne aktivnosti, nastojeći da srede svoje bilanse narušene dužnickom krizom u evrozoni. Strahuje se da će njihovo povlačenje na domaće tržište naneti štetu privredama evropskih zemalja u razvoju.

Istraživanje je pokazalo značajno kumulativno smanjivanje sredstava u proteklim tromesečjima, koje je dostizalo u proseku i 5,5 odsto BDP-a od sredine 2011. godine. Najveće povlačenje sredstava dogodilo se u Mađarskoj, gde je dostiglo 23 odsto BDP-a, a zatim u Sloveniji, 17 odsto.

Taj proces nastavio se i u prva tri meseca ove godine u zemljama kao što su Hrvatska, Letonija, Litvanija, Rumunija i Ukrajina, saopštio je EBRD.

U Mađarskoj su banke zbog odluka vlade Viktora Orbana u vezi sa oporezivanjem banaka i davanja subvencija korisnicima kredita u 2010. izgubile 3,6 milijardi evra. Strane banke strahuju da bi mogle da pretrpe još gubitaka zbog najavljenog plana za pomoć korisnicima kredita s hipotekama u stranim valutama.

Najveća mađarska banka OTP je u protekle dve nedelje zbog oštrog pada cene akcija izgubila na tržišnoj kapitalizaciji više od 887 miliona dolara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Markeđanii

    31. jul 2013 | 16:41

    Mađarska je prekinula odnose sa MMF-om i kako čujem ekonomski se oporavljaju, a strane banke mogu da me povuku za .......

  • Tutor

    31. jul 2013 | 21:31

    Treba oterati derikoze iz Srbije, vratiti SDK i osloniti se na domace banke koje bi vodili profesionalci. Takodje osnovati fond iz kojeg bi se, ni po babu ni po stricevima, finansirala privreda. Do je postojao SDK, niko nije mogao nenamenski da trosi kredite uzete na racun firme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA