MARINA ABRAMOVIĆ: Crnogorci žive duže i nikada ne stare (VIDEO)

Tokom šezdesetak minuta intervjua Marina Abramović je odgovorila koliko daleko je spremna da ide u svojim performansima, ali i kako nije kinula tokom performansa "Umetnik je prisutan"

  • 8

"Marina, gde si", tako je glasilo jedno od stotinak pitanja koja su upućena umetnici tokom “Ask Me Anything” (Pitajte me bilo šta) jednočasovnog događaja koji je 31. jula organizovao sajt Reddit.

- Upravo sedim na drvenoj stolici ispred kompjutera i odgovaram na što više pitanja na koliko mogu u ovom jednom satu, jer mislim da je važno da vam odgovorim iskreno i otvoreno - odgovorila je Abramović.

I čini se da je bilo upravo tako. Tokom šezdesetak minuta umetnica je odgovorila na brojna pitanja kako o karijeri tako i o umetničkom životu. Mnoge je zanimalo kako napreduje izgradnja MAI instituta, koliko daleko je Marina spremna da ide u svojim performansima, ali i šta sluša od muzike i kako je uspela da se suzdrži da tokom tromesečnog iscrpljujućeg performansa “Umetnik je prisutan” (MoMA, 2010) nijednom ne kine.

Veliki deo pitanja bio je posvećen upravo tom performansu, koji je obuhvatao i retrospektivu njenih dela, ali i emotivan susret sa Ulajem, njenim dugogodišnjim životnim saputnikom. Nakon što se sa njim simbolično rastala na Kineskom zidu, Marina ga je prvi put videla upravo u MoMA muzeju. O njihovom rastanku u Kini u jednom od odgovora napisala je:

- To je bio jedan od najbolnijih trenutaka u mom životu. Znala sam da je sve završeno, znala sam da je to kraj jednog veoma važnog perioda u mom životu. Samo se sećam da nisam prestajala da plačem.

Potom su usledila pitanja o tome zašto su Ulaj i ona raskinuli.

- To je veoma jednostavno: Ulaj nije bio veran - odgovorila je Marina, dodajući da nije znala kako da se nosi sa situacijom kada je njegova ljubavnica zatrudnela. Na pitanje u kakvoj je ljubavnoj fazi sada, kratko je odgovorila:

- Nisam zaljubljena. Slobodna sam.

Kao najintenzivniju emociju koju je osetila kao umetnica, izdvojila je trenutak nakon izvođenja performansa “Rhythm 0”.

- To je sigurno bio trenutak kada sam se nakon performansa "Rhythm 0" vratila u hotel u dva ujutru, pogledala se u ogledalo i shvatila da je veliki deo moje kose te noći osedeo.

Umetnica je iskreno odgovorila i na pitanja o deci i tome da li žali što je donela odluku da se ne ostvari kao majka.

- Nikada nisam želela da imam decu. Nikada nisam imala biološki sat koji je otkucavao kao kod drugih žena. Oduvek sam želela da budem umetnica i znala sam da ne mogu da podelim energiju na još nešto. Gledajući unazad, mislim da sam donela pravu odluku.

Jedan od učesnika razgovora želeo je da zna da li je Marina vampir, jer mu se čini da uopšte nije ostarila tokom proteklih četrdeset godina.

- Uskoro ću postaviti na internet fotografije svoje prabake koja je imala 103 godine, i njene majke koja je imala 116, kako bih dokazala da ljudi iz Crne Gore žive duže i nikada ne stare.

(Telegraf.rs / Izvor B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VforV

    1. avgust 2013 | 17:26

    Oprostite nama u Srbiji,uvek zaboravimo da je Crnogorac u stvari titula...Mrče!

  • najprovokator

    1. avgust 2013 | 16:46

    crnogorac,duvaj ga malo

  • ДАШОНИ

    1. avgust 2013 | 16:55

    СМРДОГОРЦИ ИЛИ ЏАБАЛЕБАРОШИ ЖИВЕ НАРАВНО ДУЖЕ, ЈЕР НИКО НЕ РАДИ ! ! !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA