GENERAL HALBAUER: KFOR je nepristrasan i statusno neutralan

- Dijalog mora biti iznad nasilja, konflikti se ne smeju rešavati nasiljem. To želimo da nastavimo, ali sa jednim veoma važnim principom, a to je princip nepristrasnosti - kaže komandant KFOR-a

  • 3

KFOR će nastaviti svoju nepristrasnu i statusno neutralnu misiju i doprineti tome da svi građani na Kosovu žive mirno i u sigurnom okruženju, naš mandat je nepromenjen, kaže komandant vojne misije na Kosovu i Metohiji, nemački general Folker Halbauer.

Halbauer je, posle razgovora sa predsednikom Opštine Zvečan Dragišom Milovićem, rekao da će KFOR "dati doprinos svojom podrškom započetom procesu implementacije Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine".

- Dijalog mora biti iznad nasilja, konflikti se ne smeju rešavati nasiljem. To želimo da nastavimo, ali sa jednim veoma važnim principom, a to je princip nepristrasnosti. Svaka operacija i zadatak koji će KFOR preduzeti biće staložena i promišljena i, po potrebi, u saradnji sa lokalnim vlastima - rekao je general Halbauer.

On je istakao da je sa predsednikom Opštine Zvečan razgovarao i o važnosti reda i zakona i podvukao da "njegov zadatak za mirno i stabilno okruženje ne podrazumeva red i zakon".

- Odgovornost za red i zakon snose policija i Euleks i tu je veoma važno poverenje. Bez poverenja sugrađana u svoju policiju ne može se sprovesti red i zakon - rekao je on i pozvao građane na severu Kosova i Metohije da "podrže izgradnju policije, da se svi odreknu nasilja i da probleme režavaju mirnim putem":

- Nasilje i blokada puteva nisu rešenje.

Predsednik opštine Dragiša Milović saglasio se sa komandantom KFOR-a, ali je istakao da su "barikade nekada poslednja mogućnost da građani i narod iskažu svoj protest".

- Nadamo se da će za buduće akcije KFOR-a znati rukovodstvo i građani i očekujemo da se i ostale međunarodne misije na Kosovu i Metohiji, u interesu mira, zakona, reda i stabilnosti, tako ponašaju - rekao je Milović, i dodao da "niko više od građana koji žive na ovim prostorima nije zainteresovan da vladaju mir i red, da sa svojim porodicama žive mirno na svojoj vekovnoj zemlji":

- Rukovodstvo i građani neće štititi zločince, ali ne možemo da dozvolimo da se nevini ljudi hapse pa da se posle toga traži za njih neko krivično delo kako bi se držali u pritvoru.

Komandant KFOR-a je pojasnio da su "za red i zakon zaduženi policija, sudije i tužioci, ali da je važna razmena informacija".

- Razumem da su građani uplašeni zbog pominjanja tajnih spiskova s imenima za hapšenje i u razgovoru s odgovornima dobio sam uveravanja da takvi spiskovi ne postoje - rekao je komandant KFOR-a.

Na pitanje od koga je dobio uveravanja da takvi spiskovi ne postoje, general Halbauer je rekao da su mu sagovornici bili "određene osobe i lica, oni koji snose ogovornost za policiju i pravnu službu na Kosovu".

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    2. avgust 2013 | 14:54

    Ма наравно. Верујемо вам исто као и власти који "нису" признали независност!

  • Marina Marković

    2. avgust 2013 | 14:53

    dokazali ste vi vec koliko ste statusno neutralni...

  • Tutor

    2. avgust 2013 | 19:22

    Sto me nasmeja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA