NIKAD MANJA CENA: 40 kg šljiva za paklu cigareta!

Jedan od prodavaca voća iz Valjeva izračunao je da za "kutiju boljih cigareta treba 40 kilograma šljiva, što se ne pamti"

  • 12

Kilogram šljiva se ove godine u valjevskom kraju može prodati najviše za deset dinara, kažu proizvođači tog voća na valjevskoj pijaci.

Jedan od njih sračunao je da za "kutiju boljih cigareta treba 40 kilograma šljiva što se ne pamti". U toj situaciji, šljive će teško završiti i u rakiji jer je jednostavnije "otresti ih, i dati ovcama ili svinjama da pojedu u voćnjacima".

Voćari valjevskog kraja prstom upiru u državu i ministre za poljoprivredu "svejedno čiji su" zbog toga što, kako kažu, godinama nema ozbiljne agrarne politike.

Oni tvrde da su prepušteni ćudima prirode i divljem, neregulisanom tržištu što potkrepljuju podacima da lane maline "niko nije hteo", a sada "izlaze i na 200 dinara (za kilogram)", da su kupine prošle godine bile "preplaćene", a sada ih "niko neće ni za 60 dinara za kilogram".

- Seljaku je ostalo da iskrči voćnjake i pokopa malinjake i kupinjake. Da drži dve kravice i preživljava, a država nek' vidi šta će - kazao je  jedan od današnjih sagovornika.

Nekada se u sličnim krizama trgovalo s Vojvođanima − prodavane su im šljive u zamenu za kukuruz ili pšenicu. Sada ni toga nema.

Valjevska "Srbijanka", posle neuspešne prodaje Bugarima 2007, nije otkupila nijedan kilogram voća, a sada je u stečaju.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    3. avgust 2013 | 09:58

    Potrepljite, ispecite pa prodajte rakiju po 5-6e, ne dajte tajkunima da vas gule, a ni drzavi.

  • Boki

    3. avgust 2013 | 09:19

    Ma sljiva je jeftina, to se ne ispalti saditi. Jedino unosno voce su malina i visnja, s tim sto ni za to nema dovoljno otkupnih i preradnih kapaciteta u Srbiji jer se stranim investitorima ne dozvoljava da otvore svoje pogone, kako ne bi doamci tajkuni bili ugrozeni jacom konkurencijom koja je sprenma da plati voce 150% vise proizvodjacima.

  • Mrki

    3. avgust 2013 | 11:44

    Cena psenice sramotna.prosle god 27din sad 15-16.sve radi beograda.pitam ja vas sta ce se desiti kada mi seljaci ne budemo sejali taj namuceni hleb.oce li se onda gospoda iz fotelja hraniti kikirikijem.unistili ste sve u ovoj jadnoj zemlji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA