POSLE GODIŠNJEG ODMORA: Skuplje meso, sir, grejanje, voda...

Od jeseni skuplje meso, mleko, mlečni proizvodi, jaja, grejanje, ulje, brašno, šećer. Stručnjaci za agrar ipak misle da poskupljenja, bar kada je reč o agraru u proseku neće preći tri odsto

  • 17

Od jeseni kreće talas poskupljenja mleka, mesa, jaja, ulja, brašna, šećera. Samo neće poskupeti hleb. Iz toplana u Srbiji najavljuju nove cene, a podsećanja radi, prošlog septembra je grejanje u nekim gradovima poskupelo i do 45 odsto.

- Možemo očekivati nove cene mesa, brašna, ulja, šećera... Sve zavisi od uspeha poljoprivredne godine, a na nove cene uticaće i poskupljenje struje od 11 odsto. Struja će, prema procenama uticati na oko 0,8 odsto na opšti rast cena na malo. I grejanje će na neki način pogurati cene, kao i skuplja voda, nafta i naftni derivati - kaže za "Blic" Vladana Hamović, stalni čllan Naučnog društva ekonomista Srbije.

Prema njenim rečima koliko će konkretno poskupeti koji proizvodi zavisiće najviše od proizvođača, a u ovom momentu to niko ne zna.

Milan Prostran iz PKS kaže da ne očekuje znatnije poskupljenje agrarnih proizvoda, ali kaže da će skuplja struja imati uticaj od oko tri odsto na krajnje cene hrane na tezgama.

- Da li će proizvođači iskoristiti struju za poskupljenje prehrambenih proizvoda zavisi od njih. Možda i neće. Trgovci računaju i na slabu kupovnu moć građana, pa nerado dižu cene - navodi Prostran.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic / Marijana Krkić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Markonato86

    4. avgust 2013 | 07:03

    Pa kad narodu ne smeta, neka poskupljuje...niko se ne buni, znaci da dobro zivimo... u svetu prave lom kada nesto poskupi, a od nas godinama prave majmune!

  • D D

    4. avgust 2013 | 03:54

    Divan tekst!!! Dokle vise ? E samo cekam priliku da se ukaze i istog momenta pakujem malu torbu i magla iz ove zemlje , nama mladima je ovde perspektiva nula bodova !

  • Nina

    4. avgust 2013 | 08:35

    Na jesen, kako budu poskupljenja osnovnih namirnica, tako će hapšenja, onako bombastično biti najavljivana,a mi srečni što imamo takve borce protiv krađe i otimačine.E pa super," uživaćemo "

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA