Ukoliko vodite ljubimca na more platićete 15.000 dinara!

Još više prepreka čeka one koji žele da na more povedu papagaja ili neku egzotičnu životinju. Za njihovo putovanje potreban je i sertifikat Ministarstva za zaštitu životne sredine

  • 0

Sezona godišnjih odmora je u punom jeku i ako planirate da svog kućnog ljubimca povedete sa sobom na more, budite spremni na trošak od najmanje 15.000 dinara i na čekanje od deset do 20 dana za dobijanje svih neophodnih dokumenata.

Psi, mačke i životinje iz porodice kuna koje putuju u inostranstvo moraju da imaju pasoš, odnosno knjižicu u kojoj su obeleženi podaci o njima i potvrde da su vakcinisane (ali i podaci o vlasniku), a potrebno je da nabavite i veterinarske sertifikate.

Sa mezimcem je najlakše otputovati u Crnu Goru, jer je pored pasoša dovoljno samo uverenje koje se vadi u lokalnoj veterinarskoj inspekciji.

Procedura je dosta složenija kada su u pitanju države Evropske unije, jer je za ulazak životinja u ove zemlje potrebno uraditi titar-test, koji pokazuje količinu antitela na besnilo, a u našoj zemlji se radi samo na Pasterovom institutu u Novom Sadu.

Još više prepreka čeka one koji žele da na more povedu papagaja ili neku egzotičnu životinju. Ako je reč o vrsti koja je na listi zaštićenih, za njihovo putovanje potreban je i sertifikat Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Alternativa putovanju sa ljubimcem je da ga ostavite nekom na čuvanje, smestite ga u pansion ili ga poverite “pet siting” agencijama. Cene u pansionima su od pet do 10 evra dnevno, petsiteri za jednu posetu naplaćuju od pet do 12 evra, dok celodnevna briga košta više od 20 evra.

CENOVNIK (u dinarima)

Šta - Koliko

Vakcina i čipovanje 1.200*

Vakcina protiv besnila 600*

Titar test 5.500

Veterinarski sertifikat 4.550

Takse 4.500 din

* Ukoliko pas već nije vakcinisan

(Telegraf.rs/ Izvor: Kamatica, 24.sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA