EU narušava ustavni poredak Srpske?

Ovaj model podrazumeva formiranje pet navodnih ekonomskih regija u BiH: severozapadna BiH, severoistočna BiH, centralna BiH, Hercegovina i sarajevska makroregija, što znači da se brišu međuentitetske granice

  • 15

Projekat Evropske unije za regionalni ekonomski razvoj (EURED), odnosno Plan regionalizacije BiH, za koji vlasti Republike Srpske tvrde da je pokušaj brisanja međuentitetskih granica i koje su ga 2004. godine odbacile, mogao bi ponovo da bude aktiviran.

Ovaj model podrazumeva formiranje pet navodnih ekonomskih regija u BiH: severozapadna BiH, severoistočna BiH, centralna BiH, Hercegovina i sarajevska makroregija. Predlog se pojavio 2003. godine, a vlasti RS odbacile su ga godinu dana kasnije.

Međutim, kako piše dnevni list "Pres", u izdanju za BiH, bošnjački politički krugovi nekoliko puta su pokušavali ponovo da ga aktiviraju, a poslednji takav pokušaj događa se upravo sada.

Naime, kako piše ovaj list, pozivajući se na neimenovane izvore, ponovo aktiviranje EURED-a izlobirali su bošnjački, ali i pojedini hrvatski političari, koji žele da krizu iz Federacije BiH prebace u RS, "tako što će njene zvaničnike naterati da se ponovo bave besmislenošću famoznog projekta".

Ipak, saogovornik ovog lista kaže da političari iz RS ne treba da nasedaju na tu zamku i da moraju kategorično da odbace bilo kakvu priču o regionalizaciji:

- Vlada RS je još 2004. godine odbacila EURED projekat kao neprihvatljiv, jer je reč o jednostranom pristupu regionalizaciji BiH, koji ne uvažava entitetske linije. To treba posmatrati kao završenu priču.

Nekadašnji direktor Ekonomskog instituta Banjaluka Duško Jakšić objašnjava da je priča o reaktiviranju ove ideje verovatno potekla iz činjenice da sve zemlje koje potvrde Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju moraju da Evropskoj uniji prijave takozvane NUTS regije.

- NUTS regije predstavljaju teritorijalne jedinice definisane čisto za statističke svrhe i ne tvore nužno službene upravne jedinice. Tzv. NUTS 1 odgovara statističkim jedinicama u kojim živi od tri do sedam miliona stanovnika, NUTS 2 od 800.000 do 3.000.000 stanovnika i NUTS 3 od 150.000 do 800.000 stanovnika. Naš predlog je da se EU iz BiH kao NUTS 2 prijave RS i FBiH, a da se kao regije NUTS 3 prijave regije unutar entiteta, koje ne prelaze entitetske granice - kaže Jakšić.

On dodaje da je EURED projekat bio usmeren ka unitarizaciji BiH, ističući da je i odbačen zato što je postojao opravdan strah da bi njegovom primenom bio narušen ustavni poredak RS.

- Moguće je da neko želi da povampiri taj projekat kako bi izašao u susret Hrvatima i na neki prividan način stvorio treći entitet, ali nisam previše uveren u to - kaže Jakšić.

(Telegraf.rs / Izvor: pressrs.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja Serbia

    5. avgust 2013 | 10:51

    Samo sanjajte! Srbi sa leve strane Drine to nikada nece dozvoliti.

  • Oxy

    5. avgust 2013 | 11:34

    Ma mozete samo sanjati...RED JE DA SE I MI ODVOJIMO OD BALIJA...DRZAVA SRPSKA !!!

  • LaneBg

    5. avgust 2013 | 10:56

    Колико желе да униште РС, то је невероватно. На уштрб Србије свака шуша може да се осамостали, то подржавају ако треба и бомбама, али када Срби желе да иступе и то из једне пар екселанс вештачке и бесмислене државе (Југославије у малом) онда се читав Запад упреже у три смене да им то онемогући! Ако затреба опет ће они са бомбама доћи. И у такву Европу ми срљамо. Са таквима се треба гледати само преко нишана!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA