ADMINISTRACIJA GUŠI TRGOVINU: Na suvišne propise 107 miliona evra godišnje!

Prema proceni stručnjaka iz Unije poslodavaca Srbije promet u trgovini u 2012. u Srbiji bio je za čak 30,4 odsto manji nego u 2008. godini

  • 2

Razni propisi i administrativne procedure koštaju trgovinske firme više od 107 miliona evra godišnje, izračunali su u Uniji poslodavaca Srbije (UPS).

Prema oceni stručnjaka iz UPS-a, to je uticalo i na značajan pad kupovne moći u Srbiji od 2008. do danas, kao i na povećanje maloprodajnih i veleprodajnih cena u trgovini.

Promet u trgovini u 2012. u Srbiji bio je za čak 30,4 odsto manji nego u 2008. što je najviše u odnosu na zemlje u okruženju kod kojih je ovaj pad bio daleko manji. U Hrvatskoj je on iznosio 10,8 odsto, BiH 12,4 a u Makedoniji 13,2 procenata.

U samo četiri godine zatvorilo se 27 odsto trgovinskih radnji.

- Konstantan pad prometa u trgovini i istovremeno povećanje broja novih propisa koji su uveli dodatna opterećenja poslovanja i birokratske procedure odrazio se i na pad zaposlenosti u trgovini. Pritisnuti padom prometa, a primorani da primene nove propise poslodavci su pribegli smanjenju broja zaposlenih kao krajnjoj meri - kaže za Telegraf. rs Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije.

U Uniji su pobrojali troškove koje trgovine imaju, a među najinteresantnijim se izdvajaju obaveza uzorkovanja proizvoda radi provere ispravnosti kod koje nema povraćaja novca za ispravne uzorke. Prema računici UPS-a, na taj način država godišnje od trgovaca uzme 3,6 miliona evra.

Tu je i obaveza da je dva odsto zaposlenih u trgovini obučeno da pruži prvu pomoć, što je godišnji trošak od 550.000 evra.

Troškovi izrade planova protivpožarne zaštite za objekte koji imaju samo jedan izlaz (vrata), trgovcima izbije godišnje 720.000 evra.

- Zaposleni kod trgovaca na mesečnom nivou potroše na suvišne administrativne procedure i neažurnost administracije prosečno 17 radnih sati, što znači više od tri miliona radnih sati mesečno kada se uzme u obzir da je u trgovini zaposleno 183.973 ljudi. Pomnoženo sa 208,21 dinar (što je cena prosečnog bruto radnog sata u trgovini prošle godine) obavljanje brojnih administrativnih procedura u trgovini mesečno košta poslodavce 651 milion dinara, odnosno 5,81 milion evra. Godišnje ta cifra iznosi čak 69,8 miliona evra - navodi Rajić.

Kada se ti troškovi saberu dolazi se do cifre od 107,8 miliona evra koji "pojedu" minimalno 19.113 potencijalnih radnih mesta, pokazalo je istraživanje Unije.

S druge strane, načelnik Odeljenja za tehnički nadzor Slaviša Petković tvrdi da poslodavci ono što je praksa u celom svetu izgleda vide kao "bačenu paru".

- U skladu sa odredbama Zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti, tržišni inspektor obavlja odgovarajuće provere, uzima uzorke proizvoda i daje ih na ispitivanje radi provere usaglašenosti proizvoda sa propisanim tehničkim zahtevima. Troškove provere i ispitivanja usaglašenosti proizvoda, kao i druge troškove koji nastanu u postupku inspekcijskog nadzora, snosi isporučilac samo ako se utvrdi da proizvod nije usaglašen sa propisanim zahtevima. U suprotnom, troškove analize pokriva Tržišna inspekcija - kaže za Telegraf Petković.

Prema njegovom mišljenju, istraživanje UPS-a verovatno se tiče troškova koji se odnose na sanitarnu i zdravstvenu ispravnost robe.

- Slobodno tržište ne postoji nigde na svetu. Ono postoji samo u okviru propisanih pravila koja su identična za sve. Poslodavci izgleda ne razumeju da se ovde radi o sistemu kontrole usaglašenosti i bezbednosti proizvoda. A svuda je bezbednost proizvoda prioritet. Pravila nalažu da mora da se vodi računa o proizvodu, a to je istovremeno briga o tržištu i potrošačima. Novac koji oni daju u budžet, ukoliko se ispostavi da proizvod ne ispunjava standarde, zapravo je garancija da je roba u radnjama dobra - zaključuje Petković.

(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    19. avgust 2013 | 08:58

    Administraciju i u zdravstvu i u trgovini i svugde pojednostaviti pod hitno

  • Tutor

    19. avgust 2013 | 12:20

    Pola administracije na biro pod hitno, ionako slabo šta rade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA