LINKEDIN SEKSISTI: Sklonili oglas devojke jer je previše lepa

Linkedin korisnici su smatrali da je nemoguće da žene inženjeri lepo izgledaju i zbog toga su obrisali oglas za posao zanosne Argentinke Florencije Antari

  • 0

Linkedin, sajt za poslovno-drušveno umrežavanje, našao se u centru seksističkog skandala nakon što je sklonjen oglas žene za koju su smatrali da je previše atraktivna da bi bila veb dizajner.

Kontroverza je počela kada je mrežna platforma "Toptal" poslala niz reklama na Linkedin usmerenih na veb-inženjering sektor. Međutim, Linkedin je brzo potom sklonio oglase bez objašnjenja, što je izazvalo žestoku reakciju direktora platforme.

- Linkedin korisnici su smatrali da je nemoguće da naše žene inženjeri zapravo jesu inženjeri, a lider tehnološke zajednice Linkedin se složio sa njima - napisao je izvršni direktor "Toptala", Taso Du Val u blogu.

U početku, "Toptal" je slao reklame nazad na Linkedin, uključujući i argentinsku veb-dizajnerku Florenciju Antari, ali ih je Linkedin zabranio sve dok nisu napravili neophodne promene.

- Danas je bio razočaravajući dan za "Toptal". Videli smo ekstremni seksizam posebno za poslove IT stručnjaka od strane lidera u industriji i našeg partnera za oglašavanje Linkedin - napisao je Du Val u postu pod nazivom "U odbranu ženskih inženjera".

U odgovoru, portparol Linkedina, koja sebe smatra najvećom profesionalnom mrežom, rekao je da su oglasi greškom odbijeni.

- Preuzeli smo neophodne mere da se odobre obrisani oglasi, a "Toptal" sada može da ih pokrene na našoj platformi kako treba - istakao je portparol.

- Linkedin ugnjetava žene jer smatraju da žena inženjer ne može da izgleda dobro - žustro je komentarisao prvobitnu odluku sajta Du Val.

Ovo pitanje se iskomplikovalo kada se saznalo da "Toptal" nije koristio stvarne slike inženjera koje reklamiraju. Oni koriste sliku glumice Amande Šul, pored ostalih slika koje su kasnije izbrisane, kako bi reprezentovao svoje inženjere. Sada je na "Toptalu"  jedini preostali primer žena inženjera - Argentinka Antara.

Mnogi su stali na stranu Linkedina, uprkos kritici koja je upućena za blokiranje oglasa.

- Zašto ona zuri u kameru kao da hoće da vodi ljubav sa njom? Mislim da morate da se zapitate zašto ste prikazali sliku ove žene u seksualnom smislu, umesto u profesionalnom - samo je jedna od reakcija čitalaca koji su stali na stranu Linkedina.

Iako je Du Val zadovoljan što su reklame vraćene, smatra da Linkedin nije objasnio prvobitnu odluku da ukloni oglase samo sa ženama.

( Telegraf.rs / Izvor : dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA