PROPADAJU: Vajfertove zgrade potpuno ruinirane i pune pacova (FOTO)

Većina zgrada u Starom Kostolcu, koje je podigao industrijalac i prvi guverner NBS Đorđe Vajfert, uništene su i predstavljaju pravo ruglo ovog grada

  • 9

U Kostolcu se sutra proslavlja Dan rudara, 6. avgust, u znak sećanja na rudare poginule 21. jula 1903. godine u Senjskom rudniku.

Od te godine, 21. jul slavio se kao Dan rudara, ali je za vreme komunizma pomeren na 6. avgust, kako se ne bi poklapao sa verskim praznikom Svetim Prokopijem. Proslava ovog praznika prilika je da se Kostolčani sete svog čuvenog dobrotvora Đorđa Vajferta (1850-1937), jer je zahvaljujući njemu otpočelo moderno rudarstvo u njihovom kraju.

Nakon kupovine kostolačkog rudnika mrkog uglja, 1870. godine, jedan od najvećih industrijalaca pre Drugog svetskog rata i prvi guverner Narodne banke Srbije, u Starom Kostolcu podigao je poslovne i stambene zgrade, za potrebe uprave i za stanovanje rudarskih inženjera.

Nekada velelepne građevine, koje su bile predviđene da traju bar dva veka, uz redovno održavanje, danas predstavljaju pravo ruglo za turiste koji pored njih prolaze na putu ka antičkom Viminacijumu. U ove zgrade u Kobalovoj ulici, uselile su se romske porodice, kojima su se 1999. godine pridružile i one izbegle sa Kosova.

- Nismo imali gde, pa smo se uselili u ove zgrade, koje su toliko ruinirane da svaki čas mogu da se sruše. U sobama padaju plafoni, prokišnjava i duva na sve strane. Osim toga, nemamo ni vodu za piće i higijenu, pa je dovlačimo iz komšiluka - kaže Ramadan Aljeti.

Veliki problem ovim porodicama, kojih danas ima preko 50, predstavljaju miševi i pacovi, zbog kojih noću ne smeju da spavaju, niti da pogase svetla. U ovom naselju nekad je bila cela kolonija Vajfertovih zgrada, ali je većina od njih do danas potpuno propala i uništena.

Osim što je o svom trošku podigao ove zgrade, Vajfert je novac davao i u dobrotvorne svrhe. Između ostalog, poklonio je i liveno zvono za Crkvu Svetog Đorđa u Starom Kostolcu, koju je podigao beogradski brodski kapetan Dragutin Todić, čiji je kum, Aleksandar Prvi Karađorđević, tada priložio Sveto jevanđelje i zlatni krst.

I pored svih svojih zasluga i dobročinstava, Vajfertu do danas, u znak zahvalnosti, u Kostolcu nije podignut nijedan spomenik, ili barem bista.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GORAN ‘65

    5. avgust 2013 | 20:46

    Nista bolje neprolazi ni Vajfertova Pivara u Pancevu , samo je pitanje vremena kada ce se srusiti. SRAMOTA SRAMOTA SRAMOTA !!! NEKAD SU SRBIJU VODILI PAMETNI LJUDI KOJI SU RADILI I ZA SEBE I DA BUDE DOBRO SRBIJI I SRPSKOM NARODU OVI DANAS SU ZLO , SAMO USE ZASE I PODASE

  • ироничар

    5. avgust 2013 | 23:12

    Срамота, Срамота, Срамота и још једном Срамота СРБИ!

  • BSBS

    5. avgust 2013 | 21:15

    Cigani kradu struju ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA