PANIKA U POŽAREVCU: Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila

U Požarevcu najavljena hitna vanredna dezinsekcija, jer je u uzorcima komaraca registrovano prisustvo "virusa Zapadnog Nila". Požarevljanima se savetuje da ne šetaju pored reke, da nose dugačke rukave i koriste zaštitna sredstva protiv ujeda komaraca

  • 4

Gradska uprava u Požarevcu najavila je hitnu vanrednu dezinsekciju, jer je istraživanjem Zavoda za biocide iz Beograda ustanovljeno da su komarci na gradskom području zaraženi virusom ''Zapadnog Nila''.

- Vanredni tretman biće obavljen na preporuku Zavoda za javno zdravlje, i to samo sa zemlje, pa neće biti uočljiv većini građana, ali će biti efikasan i dati sasvim zadovoljavajuće rezultate - kažu u Gradskoj upravi Požarevac.

Uz ovu objavu, građanima su izdata i upozoravajuća uputstva, kako bi izbegli ujede komaraca. U upustvu im se savetuje da izbegavaju lokacije pored vode, naročito u večernjim satima, kad je aktivnost komaraca najintenzivnija. Takođe, savetuje im se korišćenje zaštitnih sredstava i nošenje odeće dugih rukava, kao i postavljanje zaštitnih mrežica na prozorima i vratima.

Redovno zaprašivanje u Požarevcu obavljeno je 20. juna, a naredno je bilo planirano za kraj avgusta. Međutim, zbog realne opasnosti od komaraca zaraženih "virusom Zapadnog Nila", u narednih nekoliko dana obaviće se i vanredno zaprašivanje.

Njime će biti obuhvaćeni Požarevac, Kostolac, Zabela, Ljubičevo i priobalna naselja u pojasu korita reka Dunav, Velika Morava i Mlava. Simptome “groznice Zapadnog Nila” teško je prepoznati, jer su nalik simptomima gripa i prehlade.

To su: povišena temperatura, glavobolja, umor i bol u zglobovima. Ponekad može da se pojavi osip na koži, oticanje limfnih čvorove i bol u očima. U retkim slučajevima ova groznica može izazvati upalu moždane kore, odnosno meningitis i encefalitis.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Požarevac

    5. avgust 2013 | 22:28

    Pa ko će da nosi duge rukave na +40 je...???

  • alexa

    5. avgust 2013 | 20:39

    Pa dobro je to da neko vodi racuna o ljudima i zdravlju, u Valjevu niti prskaju niti proveravaju s pojedose se, ustvari ja nisam primetio da su uopste prskali proteklih niz godina jedino ako to rade tajno i sa nekom letilicom koja se uopste ne cuje a sa zemlje samo zalivaju one saksije sa cvecem to je stvarno bitno koga god sam pitao za te saksije svi se zbune i kazu a gde su e toliko koliko je to primetno i vazno a komarci se grizu ko blesavi sav sam u pecatima

  • Dacha

    5. avgust 2013 | 22:35

    Zavod za biocide radi analize,a i samu uslugu dezinsekcije. Zna se sta to znaci. Vanredna usluga,extra zarada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA